maanantai 5. helmikuuta 2007

Kirjoittamisesta

Tämä blogi taisi saada lopulta alkunsa kirjoittamisen pakosta. Sinänsä tavanomainen menneisyyteni on enemmän tai vähemmän kirjojen ja kirjoittamisen värittämä. Vaikka blogini mahdollista lukijaa kirjoittamiseni historia tuskin kiinnostaa, voin kai sentään hiukan huvittuneena kehuskella, että novellejani ja muutamia runojani on julkaistu - ja niistä on jopa maksettu julkaisupalkkio. Yläasteikäisenä olin kaunokirjallisesti tuotteliaimmillani ja vielä lukion alkuaikoina haaveilin toimittajan ammatista.

Ei minusta toimittajaa tullut erinäisistä syistä, ja kirjoittaminen keskittyi kymmeneksi vuodeksi ensin tenttivastauksiin, harjoitustyöselostuksiin ja henkilökohtaisiin sähköposteihin, sittemmin sähköpostin ohella työohjeiden ja viimeisimpänä tieteellisen tekstin laatimiseen. Jostain se kirjoittamisen pakko kuitenkin taas puski siinä määrin, että ensin oli tartuttava kynään ja viimein myös istahdettava tietokoneen ääreen.

Ensin ajattelin, että ryhdyn kirjoittamaan kolumneja pöytälaatikkoon ja joskus kenties tarjoaisin niitä johonkin paikalliseen ilmaisjakelulehteen. Kirjoitinkin pari muka-nokkelaa kyhäelmää, mutta en ole tainnut uskaltautua niitä lukemaan läpi akuutin kirjoitusvimman jälkeen. Enhän oikeastaan edes tiedä, miten kolumni tulisi kirjoittaa - tai mikä kolumni loppujen lopuksi on. Taitaa olla niin, että minun pitäisi opiskella kirjoittamisen teoriaa, jotta kokisin olevani kyllin vankalla pohjalla kirjoittaakseni muuten kuin epävirallista tekstiä. Oikeastaan pelkästään tästä aiheesta voisi kirjoittaa kolumnin: mistä kumman syystä joidenkin ihmisten on pakko hankkia teoreettinen pohja tietyille toiminnoilleen. Jätän sen asian spekuloinnin tuonnemmaksi, listalla kun on valmiiksi paremmin pureskeltuja teemoja puettavaksi kirjalliseen muotoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti