sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Työn allaPäätin listata blogiini työn alla olevat projektit, josko ne siten edistyisivätkin joskus.

  • Toppahousujen lyhentäminen. Vuosi sitten kirpparilta ostamani toppapuvun housut ovat tietysti ylipitkät. Lyhennystä kaipaisivat sekä lumilukot että varsinainen lahje. En ole vielä päättänyt, tuleeko lahkeesta vain suora vai jaksanko tehdä alkuperäisen kaltaiset kiristettävät pyörökuminauhakujat.
  • Villasukkien parsiminen. Äitini Novitan Isoveli Colorista neulomat sukat on parsittu pohjasta jo pariin kertaan ja taas alkaa päivä paistaa läpi. Kohta pohjassa on enemmän parsinlankaa kuin alkuperäistä, mutta mitäpä sitä ei lempisukkiensa eteen tekisi.
  • Polvipituisten villasukkien neulominen loppuun. Kanervanväriset Novitan Seiskaveikat (suoraan Prisman poistovärialesta) ehtivät jo melko pitkälle, kunnes neulomisinto lopahti. Valmiina on toinen sukka ja toinen on kantapäässä. Näihin tulee kaksinkertainen pohja, jotta parsimishommiin ei tarvitsisi ryhtyä ihan heti.
  • Kaksien pohjasta puhkikuluneiden sukkien yhdistäminen yhdeksi ehjäksi pariksi. Kahdet Novitan Nallesta neulotut sukat ovat nekin pohjasta puhki. Suunnitelmissa on leikata molemmista pareista kuluneet kärkiosat pois ja purkaa toisesta parista langat toisen parin uusia kärkiä varten. Lankaa jäänee myös pohjan vahvistamiseen jo etukäteen. Toiset sukat ovat tosin sini-valkoraidalliset ja toiset punaista Nalle Coloria, mutta väliäkö tuolla.
  • Nilkkaimien osittainen purkaminen ja neulominen sukiksi. Äitini muinoin neulomat villasukat olivat liian isot, joten muutin ne kengän päälle laitettaviksi nilkkaimiksi. Tuolloin ainoat talvikenkäni olivat matalavartiset goretexit, joilla ei juuri lumihangessa lasten kanssa tehnyt mieli peuhata. Nyttemmin omistan pitkävartiset Sievin Jalkineen saappaat, joten nilkkaimet voisi muuttaa aina niin tarpeellisiksi villasukiksi. Purkutyö on tehty, enää tarvitsisi neuloa kantapää ja terä. Seiskaveikkaa voisi löytyä, ei tosin millään muotoa harmaa-punaraitaiseen varteen sopivaa väriä...
  • Huopuneen neulehatun saneeraus. Sisareni oli mennyt pilaamaan neulehuppunsa konepesussa. Päällisen villa oli huopunut lasten kokoon, sisäosan puuvillalle ei ollut käynyt kuinkaan. Purin puuvillaneuleen ja yritin ensin neuloa sisuksen päälliosan kokoon, mutta susihan siitä tuli. Ehkäpä keksin huopuneelle villalle jotain ihan muuta käyttöä, käkkärä puuvillalanka voisi sopia vaikkapa neulenuken tukaksi?
  • Sohvatyynyjen päälliset silkistä. Ex-työkaverini lahjoitti pari vuotta sitten ilmeisesti bourettesilkkiä. Vasta hiljattain keksin, että hiekanvärisestä voisi tehdä pestävät päälliset perusteellisesti kuolattujen koristetyynyjen päälle. Vetoketjutkin kävin ostamassa eilen. Jostain syystä 40 cm:n leninkivetoketjut maksoivat Eurokankaassa euron kappaleelta. En jäänyt ihmettelemään asiaa ääneen vaan luikin pikaisesti takavasemmalle. Edes Kontista ei löydy näin edullisia vetoketjuja...
  • Liivinsuojat ja kestositeet. Näitä tulee ommeltua jämätilkuista silkasta terapiasta. Pöydällä lainehtii epämääräinen kasa valmiiksi leikattuja kappaleita odottamassa sopivia vastinpareja. Muutamasta siteestä puuttuvat enää nepparit.
  • Vaippoja. Esikoisen vanhoista vaipoista viisi ensimmäistä ostovaippaa alkaa lahota käyttökelvottomaksi ja osa uudemmistakin on jäämässä kuopukselle pieneksi. Alkaisi pikkuhiljaa olla aika ommella lisää vaippoja, kun ystävä toi vaatimattomat viisi metriä joustofroteetakin tykötarpeiksi. Pitäytyäkö Mummuissa vai kokeillako uusinta Suuren Käsityölehden kaavaa, siinäpä pulma.
Toppahousujen lyhentämistä lukuunottamatta siis suoraviivaista ja simppeliä. Jononpurkukäsitöiden lisäksi voisi tietysti pyöräyttää Barbielle jakkupuvun mekkojen vastapainoksi. Ystävän esikoisen helletoppiinkin on jo kangas katsottuna kaapista ja malli etsittynä. Krokotiilipannukintaatkin tekisi mieli tehdä, tosin sekundalaatuinen tikkikangas alkaa olla lopussa enkä ole varma, haluanko tuhlata hyvää levyvanua tähän tarkoitukseen. Pohdinnan alla on myös se, raskinko vielä saneerata kahdet huonokuntoiset huopavillakuoret kämmenosan eristeeksi vai kuvittelenko jonkun käyttävän niitä vielä vaippahousuina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti