lauantai 14. helmikuuta 2015

Ystävänpäivän sytomyssykimara

Tänään on juuri oikea päivä muurahaisen lentää kuuhun... eikun esitellä loputkin sytomyssyt, jotka ehdin tehdä ystävänpäivän sytomyssytempauksen merkeissä.


Perusmyssy 2,25 mm puikoilla keltaisesta Katia Caprista, tummanruskeasta Blend Bamboosta ja omenanvihreästä Novita Bambusta. Raidallista aina oikein -neulosta (pyöröneuleena toki) tein niin pitkälle kuin raitavärejä riitti, sen jälkeen lisäsin muutaman silmukan ja neuloin lopun myssystä sileänä neuleena keltaisella. Otin kavennusten aloittamisen varman päälle, joten keltaista jäi vielä pieni nöttönen jäljelle, siitä olisi ehkä saanut pari kerrosta lisää korkeutta myssyyn, jos olisi purkanut kavennukset, vaan en enää viitsinyt.


Vaaleanvihreän Novita Suvin ja luonnonvalkoisen Novita Alabaman jämistä tuli toinen raitamyssy, jossa on lisää pyöröneuleena tehtyä aina oikein -neuletta. Vihreitä raitoja yritin rytmittää niin, että niitä riittäisi mahdollisimman pitkälle. Lopulta valkoinenkin loppui hieman kesken, ja jouduin tekemään päälakikavennukset Lidlin luonnonvalkoisesta Crelando-puuvillasta, joka oli sävyltään aavistuksen harmaampaa kuin Alabama. Onneksi langanvaihto maastoutuu kuitenkin melko hyvin päälaelle.


Kerästä vaaleansinistä Lidlin puuvillaa syntyi puolestaan Lullington Hat -imitaatio. Kyseinen malli on maksullinen, mutten edes harkinnut ohjeen ostamista, sillä minulle riitti pelkkä kuvista saatu idea omaan toteutukseen. Aika lähellä alkuperäistä tämä minun versioni on, tosin en viitsinyt säätää palmikon lopetuksen kanssa mitenkään, vaan tein pelkästään tavallisen palmikonkierron loppuun. Vaaleansininen Crelando olikin oikein pehmoisen pulleaa ja miellyttävää neuloa, toisin kuin jokin toinen vastaava Lidlistä ostettu puuvillaerä, joka oli selvästi ohuempaa lirua.


Viime kevään retriitin lahjoituspöydästä haalittua King Cole bamboota riitti vielä kolmanteenkin myssyyn, Xeranthemumiin, jonka taisin tehdä poikkeuksellisesti ainakin melkein ohjeen mukaan, tosin pienemmillä puikoilla.


Viimeinen nöttönen roosaa King Cole bamboota riitti raidoiksi perusmyssyyn, jossa ruskea lanka on Hjertegarnin Bommix Bamboota. Aina oikein -reunuksessa taisi olla 96 s ja sileässä osassa 104 s, päälakikavennukset on tällä kertaa tehty kahdeksassa sektorissa.


Kirpputorilta tarttui taannoin matkaani myös kerä mustaa Marks&Kattens Sommargarnia, ja ajattelin sen riittävän yksinkertaiseen perusmyssyyn. Lanka uhkasi kuitenkin loppua kesken päälakikavennusten, joten jouduin tekemään ne lopussa hyvin reippaalla tahdilla. Ihan hyvä pieneen päähän sopiva niukka myssy siitä kuitenkin tuli - ja mustalle on aina suosijansa.


Sommargarnia oli myös kerä ruskeana, ja sen yhdistin viimeiseen nöttöseen korallinväristä Novita Alabamaa. Jostain syystä minua näkyy viehättävän tuo raidallinen aina oikein -reunus, siihen kun saa upotettua raidoiksi jämälankoja niin, että malli näyttää suunnitelmalliselta eikä yksinomaan jämälankojen tuhoamisprojektilta.


Ruskeaa Sommargarnia jäi pieni nöttönen, ja kaivelin sen kaveriksi puuvillajämälankapussista toisen pienen nöttösen turkoosia mysteeripuuvillaa, ja yhdistin jämät vajaaseen kerään luonnonvalkoista Crelandoa.


Lankapirtin Matleena kehitteli mukavannäköisen Tuija-myssyn, jonka päätin toteuttaa samaisesta langasta kuin alkuperäinen mallikin, eli Lidlin tummansinisestä Crelandosta. Aloitin tosin 96 silmukalla, koska se on jaollinen 8:lla ja siihen on siten helppo lisätä 8 silmukkaa 104 silmukkaan päätymiseksi. Muuten etenin ohjeen mukaan 7. palmikkomallikerran loppuun - ja sitten se iski, pakottava tarve jatkaa palmikkokuviota myös päälakikavennusten ajan. Niinpä sooloilin kavennukset kokonaisuudessaan ihan näppituntumalta aika reippaassa tahdissa. Lopputulos on minusta oikein mainio, vaikka voisihan noita päälakikavennuksia vielä vähän tarkemminkin miettiä.


Toisesta tummansinisestä Crelando-kerästä syntyi Geai Bleu -pipo. Neuloin koko myssyn 2,75 mm puikoilla ja lankaa kului 44 g. Tämän myssyn myötä päättyi ystävänpäivän sytomyssytempaus minun osaltani: sain toimitettua alkuvuonna neulotut pipot paikalliseen keräyspisteeseen sopivasti eilen. Myssykimaran myötä toivotan hyvää ystävänpäivää kaikille niille, joita käsityöni ilahduttavat joko elävässä elämässä tai netin välityksellä!

10 kommenttia:

 1. Ihania nuo raitamyssyt, varsinkin tuo ensimmäinen on mieleeni väriensä takia. Apinoin varmaan jossain vaiheessa ideaasi nurjista raidoista myssyn alkuun samoin kuin tuota Lullington Hat-imitaatiotasi. :)

  Kylläpäs näyttää kivalta tuo Tuijaan tekemäsi kavennus, paljon paremmalta kuin se alkuperäinen. Kavensit kai tuossa palmikkoraidassakin, vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, myös palmikon kohdalla on kavennuksia. Taisin tehdä vielä parit palmikonkierrotkin kavennusten aikana (kolmansiin ei enää silmukat riittäneet kavennusten vuoksi) ja sitten lopuksi palmikoiden kohdalla pelkkää sileää oikeaa ja kavennuksia fiiliksen mukaan.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta, kokeilen varmaan tuollaista lähiaikoina. :)

   Poista
 2. Hyvää ystävänpäivää sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Hyvää Ystäväpäivää!
  Komeita myssyjä ja tykkään erityisesti noista yksivärisistä, joissa on palmikkoa:)

  VastaaPoista
 4. Ihania sytomyssyjä. Hyvää Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 5. Melkoinen kimara ihania myssyjä.
  Hyvää Ystävänpäivää myös Sinulle !

  VastaaPoista
 6. Voi hitsi. Tosi kivan näköisiä nuo 'perusmyssyt'. Ekan keltainen iski kovaa, taitaa olla jo kevään kaipuuta ilmassa. Lujaa on siulla puikot taas suihkineet :-D

  VastaaPoista
 7. Hienoja myssyjä kaikki! Moni varmaan ilahtuu!

  VastaaPoista
 8. Ihania myssyjä kaikki.

  VastaaPoista