perjantai 20. helmikuuta 2015

Miten pieni onkaan ihan pieni

Entiselle työkaverilleni syntyi tammikuun lopulla pieni esikoispoika. Uutisesta ilahtuneena päätin heti neuloa tulokkaalle jotakin pientä ja somaa. Langaksi valikoitui viime kevään retriitin lahjoituspöydästä nappaamani vaaleanvihreä Gjestal Knopp -merinovillalanka.


Ensin neuloin 2 mm puikoilla junasukat. Aloitin ohjeen mukaan 40 silmukalla, mutta kun varsi näytti valtavan suurelta, kavensin kantapään jälkeen silmukat 36:een ja jätin terästä yhden nurjan raidan pois. Silti sukat ovat todennäköisesti sopivat ehkäpä puolen vuoden kuluttua, sillä lahjoituksen kohde syntyi varsin pienin mitoin varustettuna.

Sukkien kaveriksi päätin tehdä Norwegian Sweet Baby Capin pienimmällä silmukkamäärällä. Reunuksen neuloin 1,75 mm puikoilla ja sileän osuuden napakasti 2 mm puikoilla, ja neulotut solmiamisnauhat korvasin punotuilla. Myssykin on kooltaan reiluhko, sillä se oli sopivan oloinen vauvanukelle, jonka päänympärys on noin 38 cm (no, osalla vastasyntyneistä on kyllä tuon kokoinen pää, mutta ei lahjan kohteella kuitenkaan). Kun lankaa oli vielä nöttönen, päätin kokeilla, riittäisikö se pikkuruisiin tumppuihin. Eihän se riittänyt, mutta aika suloiset tumpuista tuli luonnonvalkoisella Novita Bambinolla jatkettuinakin.

En ole mitenkään erityisen ihastunut pienten vauvaneuleiden väkertelyyn, mutta yllä olevasta setistä innostuneena päätin neuloa lopuista omistamistani Hjertegarn Palinoista Aviatrix-vauvamyssyjä.


Käytin 2,5 mm ja 2,75 mm puikkoja, ja ensin neuloin yhden pienimmällä DK-paksuiselle langalle ilmoitetulla silmukkamäärällä. Sen perusteella arvioin, että lankaa riittäisi luultavasti yhteen vähän isompaan ja vielä yhteen ihan pieneen, jos lyhentäisin taannoin neulomistani Kevätruusu-lapasista yhden mallikerran, kyseiset lapaset kun osoittautuivat ensimmäisellä käyttökerralla ihan liian pitkiksi omaan makuuni. Arvio osui oikeaan, eikä lankaa jäänyt kuin pari-kolme metriä yli. Pienin myssyistä lähti samaiselle pikkuprinssille kuin alussa esitelty setti, kaksi muuta jäävät odottamaan tulevia käyttäjiä.

Aviatrixin kunniaksi on todettava, että ohje on paitsi monipuolinen (ohjeistusta löytyy kolmellekin eri langanpaksuudelle ja useaan eri kokoon), myös erinomaisen hauskaa neulottavaa - puhumattakaan siitä että lopputulos on kovin hurmaava. Niinhän siinä sitten kävikin, että päädyin neulomaan vielä kaksi Aviatrixia, tällä kertaa puuvillaisina ja sairaalalle lahjoitettavaksi.


Lankana käytin Lidlin Crelandoa, puikot ja silmukkamäärät olivat samat kuin merinovillaisissakin myssyissä, samoin langankulutus eli 22 g pienimpään kokoon. Sekalaisten nappien laatikosta löytyi vielä sopivasti kaksi orpoa sinisävyistä nappia, jotka sopivat riittävän hyvin näihin pikkupäähineisiin.

Sairaalalle menevään vauvapiposatsiin neuloin jo aikoja sitten sytomyssyilyn lomassa pienen jämälankapiposen, joka oli vallan unohtua kirjanpidosta.


Omenanvihreä Novita Bambu ja tummanruskea Hjertegarn Blend Bamboo olivat oikein herkullinen yhdistelmä. Jospa tällekin piposelle löytyisi synnärin tai vauvatehon kautta tyytyväinen käyttäjä.

2 kommenttia:

  1. Onhan niin suloiset pikkuiselle! Kivan mallisia pipoja vauvoille!

    VastaaPoista
  2. Voi miten ihania nuo Aviatrix-myssyt! Malli menee ehdottomasti kokeiluun. :)

    VastaaPoista