maanantai 9. kesäkuuta 2014

Tour-de-Sock: ensimmäinen etappi

Tour-de-Sock -kisan ensimmäinen ohje julkaistiin 1.6. klo 16 Suomen aikaa. Minäkin olin koneen ääressä passissa ja tulostin Wye-sukkien ohjeen välittömästi sen latauduttua. Hetken aikaa sukkalankalaatikkoa tutkailtuani päädyin juuri pari viikkoa sitten arvonnassa voittamaani tummanturkoosiin DROPS Fabeliin. Kun minimivaatimuksien mukaisessa koossa oli 64 silmukkaa terässä ja mallissa melko paljon palmikoita, päätin 1,75 mm puikon olevan sopiva valinta tähdätesseni suurin piirtein oman jalan kokoisiin sukkiin.


Sukat neulottiin varpaista aloittaen ja homma sujui varsin joutuisasti, vaikka jouduin pari kertaa korjaamaan väärään suuntaan lipsahtaneen palmikonkierron. Jos mallia olisi saanut modata, olisin kääntänyt toisen sivun palmikonkierrot peilikuviksi, mutta tässä kisassa lähes kaikki muutokset ovat kiellettyjä ja tämä kyseinen muutos kiellettiin, kun siitä joku kysyi.


Pidin mallista varsin paljon, se oli mielenkiintoinen ja melko nopea neulottava, vaikka etenkin varren yläosassa piti olla tarkkana, että palmikonkiertojen välikerroksia tuli oikea määrä ja siten taakse kaartuvan palmikkokuvion kierrot oikealla kerroksella. Kantapää tässä on muunnelma perinteisestä tiimalasista: kantapään takaosaan tuli ylimääräinen kiila, joka antaa lisää tilaa rintavammallekin jalalle. Moni koki tämän kantapäämallin hankalaksi ja huonosti istuvaksi, mutta minun jalkaani muoto sopi paljon tavallista tiimalasikantapäätä paremmin. Sain myös mielestäni tehtyä lyhennetyt kerrokset oikein siististi niin, ettei kääntymiskohtiin jäänyt minkäänlaisia reikiä. Myös kantapään logiikka oli minusta ihan selvä, kun muisti koko ajan laskea väheneviä tai lisääntyviä keskussilmukoita. Varren yläosaan tein muutamia ylimääräisiä ja sallittuja silmukkalisäyksiä, jotta pitkähköksi venähtänyt varsi mahtuisi levenevän pohkeen ympärille.


Käytin sukkien neulomiseen lopulta melko tarkkaan vuorokauden ja sillä irtosi etapin 4. sija. Olin alunperin ajatellut, että voisin neuloa vaikka läpi yön, sillä minusta kesällä kuuluukin joskus valvoa koko valoisa yö. Puolen yön jälkeen iski kuitenkin nälkä ja kyllästyminen, joten menin suosiolla nukkumaan ennen kuin sain ensimmäisen sukan valmiiksi. Toinen sukka valmistuikin nopeammin, olihan ohje jo tuttu, ja kahden aikaan iltapäivällä päätin, että neulon sukat valmiiksi ennen kuin mies tulee töistä - ja siihen tavoitteeseen ehdin. Viimeinen tunti oli aikamoista puristusta, käsien lihakset alkoivat olla hapoilla ja hienomotoriikka kärsi, mutta yllättäen nivel- ja rannekanavaoireet eivät juuri vaivanneet.

Langan väri on luonnossa hieman kuvia tummempi ja petrooliin taittava, eli todella kaunis ollakseen sininen. Sukista tuli juuri sopivan napakat minulle itselleni, joten taidan tavoistani poiketen pitää nämä kisasukat omassa käytössä.

Suomalaisedustus kisassa on mahtava: 647 rekisteröityneestä kilpailijasta 84 on suomalaisia, joten meitä on kansalaisuuksista yhdysvaltalaisten jälkeen eniten! Ja mikä startti suomalaisilla onkaan ollut: ensimmäisen etapin kympin sakissa suomalaiset nappasivat sijat 1-6 ja 8! Tänä vuonna suomalaisia joukkueita taitaa olla peräti 11, joista yksi on selkeästi liikkeellä kokonaiskisan voittojahdissa. Minä kuulun hupijoukkueeseen, jonka jäsenillä on kuitenkin tavoitteena neuloa kaikki kuudet sukat annetussa aikataulussa. Mutta tärkeintä on mahtava kisafiilis ja Speedy Finnsien kannustaminen voittoon tänäkin vuonna!

2 kommenttia: