perjantai 12. syyskuuta 2008

Kuka muistaisi kotiäitiä?

Olen ollut huomaavinani, että kunnallisvaalit ovat tulossa tässä joskus. Minullekin soitettiin vuosi sitten ja kosiskeltiin ehdokkaaksi Vihreiden listoille (edes sitoutumattomana). Kieltäydyin kunniasta, sillä en hetkeäkään usko voimavarojeni riittävän kunnallispolitiikkaan sillä intensiteetillä, jota itseltäni vaatisin, jos hommaan ryhtyisin. Siksi toisekseen olen kovin kyyninen vaikutusmahdollisuuksien suhteen: isojen puolueiden isot pojat päättävät ja pitävät ryhmänsä kurissa, Vihreät ja muut pienpuolueet saavat vapaasti esittää mielipiteitään vailla todellista mahdollisuutta vaikuttaa yhtään mihinkään. Kuvittelisin myös kyllästyväni (liian) pian byrokratiaan, jaaritteluun ja kokousteluun. Toimin paljon mieluummin yksilötasolla. Tällä hetkellä yksilötason toimintani tosin rajoittuu lähinnä perhepiiriin. No, lapsissahan on tulevaisuus.

Vaan kuka ajaisi kotiäidin asiaa? Voisin ensialkuun tehdä kansalaisaloitteen kotiäidin vuosilomasta. Kun kerran kunnalla ei ole varaa tarjota tukea esimerkiksi kodinhoitajan muodossa, lakisääteinen lomittaja neljäksi tai viideksi viikoksi vuodessa olisi paikallaan. Lomittaja kävisi hoitamassa lapset ja kotityöt viitenä päivänä viikossa kahdeksasta neljään, minkä ajan kotiäiti voisi käyttää omien akkujensa lataamiseen, kukin omien mieltymystensä mukaan. Minä kyllä keksisin itselleni tekemistä muutamaksi viikoksi. Enkä tarkoita pelkästään käsitöitä ja Käsitöitä, vaan kenties sopivasti terveysliikuntaa ja uppoutumista todellisuuspakoiseen kirjallisuuteen. Vuosilomalla ei taatusti kävisi kuten nyt on käynyt: kuukauden lainassa ollut Remeksen Itäveri pitäisi palauttaa tai uusia, vaikka en ole edes avannut sitä.

Ainahan sitä voisi lähteä töihin tai opiskelemaan ja laittaa lapsensa muiden hoidettaviksi. Vaan kun sitä haluaisi tällä kertaa hoitaa lapsia kotona pidempään. Jotta sitä jaksaisi vuodesta toiseen, tarvitsisi tällainen rajallisella kantokyvyllä varustettu kotiäiti välillä lomaa - Superäitejä ei kannata mainita samassa lauseessa.

En ole mikään pullantuoksuinen kotihengetär, mutta tänään leivoin lasten kanssa huomisia yhteissynttäreitä varten litran pullataikinasta korvapuusteja. Niistä tuli herkullisia - melkein yhtä hyviä kuin anopin pullat. Tässäpä blogini lukijoille virtuaalimaistiaiset:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti