torstai 28. toukokuuta 2015

Viidakkojuoruja

Sock Madness -sukkakisan kuudennen kierroksen malliksi paljastui Tradescantia Zebrina, joka pikagooglettamisen perusteella viittaa juoruina tunnettuihin kasveihin. Malli ihastutti jo ensisilmäyksellä, ja tiesin välittömästi, mitkä kaksi lankaa ottaisin käyttöön: Kraft Hand-Dyedin vihreäkirjavan uniikkivärjäyksen (jossa pohjalankana tylsän vaalea farkunsininen Regia) yhdistettynä luonnonvalkoiseen Roosa Nauha -sukkalankaan.


Tässä mallissa silmukat luodaan kahdella värillä virolaisella Kihnu Troi -tekniikalla. Sen jälkeen tehdään vielä latvialaisen kierreraidan puolikas. Kihnulainen aloitus oli minulle entuudestaan tuntematon, ja ohjeessa linkatuissa videoissa sitä tehtiin kovin monimutkaisesti lankoja edestakaisin vatkaten. Päätin kokeilla, josko keksisin tekniikkaan helpomman toteutustavan, ja mielestäni siinä onnistuinkin - kunnes jossain vaiheessa tajusin, että jokin oli mennyt pieleen. En viitsinyt purkaa, vaan päätin tehdä saman virheen peilikuvana toiseen sukkaan. Vaan eipä sekään onnistunut, sillä sain jälkimmäiseen sukkaan aikaiseksi mallin mukaisen aloitusreunan...


Tradescantia-sukissa pääväri (tässä vihreä) neulotaan dominantisti, mikä teki kaksivärisen joustimen neulomisesta tavanomaista hitaampaa. Ensimmäisellä yrittämällä tosin vaihdoin lankojen paikkoja ja neuloin valkoiset nurjat dominantisti, mutta en pitänyt lopputuloksen ulkonäöstä ja aloitin alusta uudelleen. Nurjan ei-dominanttina neulominen vaati kärsivällisyyttä ja keskittymistä, mutta pikkuhiljaa sekin tekniikka kehittyi ja lopulta olen todella tyytyväinen, että näin kaiken sen vaivan. Sukkien ilme on aivan erilainen nyt, kun tummempi pääväri nousee esille kauttaaltaan.Sukkamalli on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia: jokainen lisäys ja kavennus on mietitty tarkkaan, ja jalkapohjassakin on oma lehtikuvionsa. Mitenkään ylitsepääsemättömän vaikea tämä sukkamalli ei ole, mutta kyllä se vähän tavallista enemmän keskittymistä vaatii, muuten saattaa jokin oleellinen lisäys tai kavennus jäädä epähuomiossa tekemättä.

Minä neuloskelin näitä sukkia aika hissun kissun, kun kierroksen alkamisaikaan elämä oli poikkeuksellisen kiireistä töiden ja mökkeilykauden aloituksen vuoksi. Nautin kyllä jokaisesta neulomishetkestä ja jaksan edelleen ihailla sekä lankavalintaani että koko lopputulosta. Jos jotakin mallissa muuttaisin, se olisi kantapään käännöksen aloitus: minun pyöreään kantapäähäni käännös on mallin mukaisena aika terävä. Pyöreämmänhän siitä saisi, jos jättäisi lyhennetyin kerroksin tehtävän käännöksen keskelle jo aluksi enemmän silmukoita.

Pienistä pikanteista epätäydellisyyksistä huolimatta nämä sukat ovat yksi hienoimmista koskaan tekemistäni pareista. Ei voi kuin todeta, että jotkut suunnittelijat ovat todella innovatiivisia ja lahjakkaita - tällä samaisella suunnittelijalla on muitakin mielenkiintoisia (ja maksuttomia!) sukkamalleja, joita pitänee kokeilla joskus toiste. Nyt on pikkuhiljaa aika alkaa laskeutua kohti neulojan kesän kohokohtaa, Tour de Sock -sukkakisaa!

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä kanssasi, kauneimmat näkemäni sukat! Värivalinta on täysi kymppi :) Kiitos kun esittelit nämä meillekin.

  VastaaPoista
 2. Kauneimmat näkemäni kirjoneulesukat nämä. Värivalinta on kyllä ihan nappi!

  VastaaPoista
 3. Todella kauniit sukat! Houkuttaisi tuo malli ihan älyttömästi, mutta itsellä ei oikein ole kirjoneule hanskassa...

  VastaaPoista
 4. Nää on siis aivan mielettömät! Mieltsin hienot ja kauniit!

  VastaaPoista