lauantai 14. maaliskuuta 2015

Pehtoori

Viime vuoden loppupuolella minua pyydettiin suunnittelemaan neuleohje erään Ravelry-ryhmän neuletempaukseen. Niin syntyi Pehtoori-sukkaresepti, jonka johtoajatuksena on muunneltavuus neulojan omien mieltymysten mukaan. Ainoana perusvaatimuksena on 8:lla jaollinen silmukkamäärä, sillä sekä kirjoneule- että pintakuviomalli on kahdeksalla jaollinen. Kaiken muun voi neuloja itse vapaasti päättää aina langan paksuudesta ja sukansuun joustimen mallista kantapään rakenteeseen ja kärkikavennuksiin saakka. Ohjeessa on annettu joitakin ehdotuksia ja linkkejä eri vaihtoehtoihin.


Mallisukat neuloin kaurapuuronvärisestä Novita Nallesta ja tummanruskeasta Opalin 6-säikeisestä 2,25 mm puikoilla ja 56 silmukalla reiluhkoon naisten kokoon. Muistaakseni laitoin nämä sukat joko Hyvän Mielen Sukat tai Joulupuu-keräykseen.


Koska Pehtoorin mallineuleet tuntuivat kovin perinteisiltä (kirjoneulemalli on itse asiassa Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjasta), tein mallisukkiin hyvinkin perinteiset ratkaisut: sukansuuhun 2 o, 2 n -joustimen, kantapääksi sen jo koulussa opetetun vahvistetun hollantilaisen ja kärkeen sädekavennuksen.

Jos sattuu omaamaan Ravelryn tunnukset, kannattaa käydä kurkkaamassa ohjesivun Projects-välilehdeltä tempaukseen osallistuneiden tekemiä erilaisia hienoja variaatioita. Oli kyllä iloinen yllätys huomata, että tällainenkin reseptityyppinen, melko simppeli malli innosti niinkin monia koostamaan oman mielen mukaiset sukat.

5 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää! :) On mukava saada uusia, helposti muunneltavia ohjeita. :) Ja kohtuullisen helpot ohjeet ovat kivoja, kun niitä voi tehdä silloinkin, jos ei voi täysin keskittyä kutomiseen. Perussukka sinällään on ihan hyvä sukka, mutta sen kutomiseen tarvii vaihtelua. Kiitos siis taas sinulle! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tosi paljon ohjeesta! Olin jo aiemmin tallentanut tuon mallin ravelry-kirjastoon ja aatellut, että katselen sitten kuvan perusteella, miten se on tehty, mutta nyt ei tarvitsekaan. Tää on tosi kiva malli! :)

  VastaaPoista
 3. Hei olisi kiva saada ohje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä on postauksessa suora linkki Ravelryn ohjesivulle, jossa on ladattavissa ohje siinä muodossaan (ns. DIY-reseptinä) kuin sen olen julkaissut.

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta 🧡

  VastaaPoista