lauantai 8. maaliskuuta 2014

Lämmintä kättä

Neulottuani kahdet kelta-oranssi-punaiset huovutetut tumput päätin samoilla tulilla selvitellä SPR:n Kontista joskus aikoja sitten huostaanottamani tummanruskean hahtuvakiekon. Hahtuvalanka oli kiekolla yksisäikeisenä, ja uloimmat kerrokset olivat vähän sotkussa ja osin katkeilleet. Ongelma oli vain pinnallinen, ja nopeasti pääsin kerimään uusia palleroita, joista puolestaan kerin uusia, kaksisäikeisiä keriä. Kun kerran homma oli hyvin hallussa, neulominenkin kävi ketterästi.


Ensin neuloin pienemmät tumput 3,5 mm puikolla ja 32 silmukalla aloittaen. Päätin yrittää samalla käyttää vaaleamman punaruskean hahtuvanjämän raitoihin. Tumput huovutin 40 asteen peruspesussa muun pyykin mukana, lopputulos oli virolaista hahtuvaa tiiviimpi, muttei onneksi kova. Nämä tumput siirsin varastoon odottamaan sopivaa lahjoituskohdetta.

Kun anoppi tuli sitten maininneeksi, että on parsinut minun hänelle vuosia sitten neulomani huovutetut tumput useampaan kertaan, päätin hänen tarvitsevan ehdottomasti uudet tumput kovassa käytössä kuluneiden tilalle.


Samaisesta ruskeasta hahtuvasta neuloin kaksinkertaisena ja 3,5 mm puikolla, mutta tällä kertaa 36 silmukalla aloittaen yksiväriset tumput. Koska anopin käsi on omaani selvästi kookkaampi, tein tumpuista muutenkin isommat kuin tavallisesti. 40 asteen pyykissä pyörimisen jälkeen huovutustulos oli oikein mainio, mutta koosta en ollut aivan varma. Onneksi näissä huovutetuissa jutuissa on aina säätövaraa, lisähuovuttamisella saa pienemmät, kastelemalla ja venyttelemällä hieman suuremmat.

Kahelineulojien suuren asustehaasteen helmikuun haasteena oli puolestaan neuloa jotakin asustetta eri suunnasta kuin tavallisesti. Minä olen neulonut pipoja ylhäältä, alhaalta ja poikittain, samoin lapasia ja erilaisia huiveja ja sukkiakin sekä kärjestä että varresta aloittaen. Koska sukkien neulominen poikittain ei kiinnostanut, keksin vihdoinkin kokeilla anopilta saadusta ET-lehden numerosta 17/2011 talteen ottamaani dominolapasten ohjetta.


Kokeiluun langoiksi valitsin kirpputorilta haalimiani kahta beigen sävyä Novita Floricaa ja puikoiksi 2,5 mm ebenpuiset sukkapuikot. Lapaset neulotaan dominopalasista kärjestä aloittaen niin, että työn edetessä seuraavan palasen silmukat poimitaan edellisten reunoista. Hauska tekniikka, johon lisäsin mielenkiintoa neulomalla aina kaksi peräkkäistä palasta samalla värillä. Niin sain aikaan tuollaiset hauskat kiertävät raidat, jotka tein väreiltään eri päin oikean ja vasemman käden lapasiin.

Alkuperäisessä ohjeessa peukalo olisi neulottu suorana pötkynä palasten väliseen viistoon saumaan, mutta minä päätin suoristaa peukalolinjaa tekemällä ensin peukalon tyveen lyhennettyjen kerrosten avulla kiilan ja vasta sen jälkeen varsinaisen peukalon.

En oikein osaa päättää, onko lopputulos täysin mummotyylinen vai ihan kiva. Joka tapauksessa lapasista tuli minun käteeni liian pitkät, enkäpä tämän tyylisiä lapasia muutenkaan käytä, joten nämä menevät johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen, kun sopiva vastaan tulee. Harkitsen vakavasti, että tekisin lapasille kaveriksi vielä joko huivin tai myssyn, tai kenties molemmat, mutta niiden neulominen odottaa lopullista päätöstä siitä, ovatko nämä lapaset kivat vai kamalat.


7 kommenttia:

 1. Minusta dominolapaset ovat tosi kivat, ei mitään mummotyyliä.

  VastaaPoista
 2. Minunkin mielestä dominolapaset ovat hieno! Tee lakki ja huivi seuraksi, olis kyllä hieno setti! Huovutetut tumput hienot!

  VastaaPoista
 3. Kauniit nuo dominot!!! Eivät todellakaan mitään mummotyyliä vaan jännittävän erilaiset!

  VastaaPoista
 4. Hienot nuo tumput! Pitäisköhän minunkin uskaltautua huovuttamaan lapaset... Lankaa olisi kyllä kaapissa :-)

  VastaaPoista
 5. Ei mummot. Asia päätetty, voit olla tyytyväinen ;)

  VastaaPoista
 6. Hienoja tumppuja! Ja nuo domino lapaset on kyllä hienot eikä yhtään mummot!

  VastaaPoista
 7. Mustakin noi lapaset on aivan ihanat (mistä tännekin ohje? voisit hyvin kirjoittaa sellaisen! :D)! Ja lapasissa pitääkin olla vähän vartta, ettei tule ranteille vilu. ;)

  VastaaPoista