keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Hovineito ja hovineidon hienommat

Aivan vuoden alkupäivinä puraisi sukkasuunnittelukärpänen. Kun 10-vuotisjuhlavuottaan viettävän verkkoneulelehti Ullan vuoden ensimmäisen numeron aineiston deadline oli sopivasti 26. tammikuuta ja lankalaatikossa oli joutavaa Seiskaveikkaa, suunnitelma oli toteutamista vaille valmis: paksulankasukkamalli Ullaan. Ruutupaperisuttailun ja parin pienehkön neulo-pura -kierroksen jälkeen tulostakin alkoi syntyä vauhdilla, jopa siinä määrin, että ehdin testineulotuttaa ohjeen ennen sen lähettämistä. Mikä vielä parempaa, rakas pelastava enkelini lupautui kuvaamaan sukat, jotta (omasta mielestänikin) hieno ohje saisi tuekseen arvoisensa kuvat.



Ja mitkä kuvat kolahtivatkaan sähköpostiini! Ja kyllä, sukatkin ovat kovin kauniit, kuin joukko alekkain riippuvia medaljonkeja.


Takanakin on muutama medaljonki, mutta niiden jälkeen ei tule sileää, vaan joustin jatkuu muuttuakseen vahvistetuksi kantalapuksi. Rakenteeltaan sukat ovat siis lopulta varsin perinteiset: varresta aloitetut, vahvistettu kantalappu ja sädekavennuskärki. Vain kantapääkäännös on pyöreä perinteisen laatikkokantapään sijaan.

Samalla draivilla, ja vähän yleisönkin pyynnöstä, laajensin mallin myös keskipaksulle sukkalangalle sopivaksi.


Hovineidon hienompiin sukkiin löytyi varastostani vain luonnonvalkoista Opal 6-fachia. Lopputulos oli herkän juhlava, joskin aika epäkäytännöllinen helposti likaantuvan värinsä vuoksi.


Malli on aivan sama, vain silmukoita on enemmän. Ohuemmalla langalla neulottuihin sukkiin tein takakuvion jälkeen muutaman kerroksen pelkkää joustinneuletta ennen kantalappua, ettei varsi jäisi liian lyhyeksi.

Tämä on pitkästä aikaa malli, johon olen kokonaisvaltaisen tyytyväinen. Malli on paitsi kaunis, myös helppoa, nopeaa ja todella koukuttavaa neulottavaa. Ja se Ullan kansikuvaneuleeksikin äänestetty ohjehan löytyy suomeksi täältä.

19 kommenttia:

  1. Upeat sukat!!! Ja tuon mallin kyllä tahtoisin itselleni. Tänä talvena olen opetellut ns kelttiläistä palmikkoneulosta ja tämä malli tuntuu sopivan siihenkin kategoriaan. Kiitos selkeästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Ihanat sukat! Itseasiassa mulla on puikoilla nuo sukat Maija langasta. Näitä on kiva neuloa, kiitos ihanasta ohjeesta:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas ihanasta ohjeesta, jono vaan kasvaa kun toinen toistaan kivempia malleja suunnittelet.

    VastaaPoista
  4. Nää on niin kauniit. Heti kolahti tuolta Ullasta! To do jonoon (ellei jopa jonon ohi) menee.

    VastaaPoista
  5. Kauniit! Mulla oli huonoa tuuria ja lanka loppui kesken... Itsehän valitsin liian vahvan alunpitäenkin. Noh, kohta uusiksi oikeanvahvuisella langalla:)

    VastaaPoista
  6. Ihana lukea, miten tyytyväinen olet itsekin tähän malliin, koska näähän on NIIN kauniit sukat. Mun tarvis saada nämäKIN puikoille, ehkä retriitiin purettavaksi? ;D

    VastaaPoista
  7. No on kyllä todella kaunis sukkamalli. Just mietin synttärilahjasukkia ja nämä on kyllä niin upeat että varmana on lahjansaajakin tyytyväinen eli eikun neulomaan. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kaunis! Nämä ovat ihanat. Sinulla on niin ihania malleja, että ihan hengästyn niitä katsoessa.

    VastaaPoista
  9. Nää on kyllä niiiiiin kauniit! Meinaan ehkä neuloa nämä suomenlampaanvillasta saksalaiselle neidille häälahjaksi :-)

    VastaaPoista
  10. Ihana uusi sukkamalli taas-kyllä sinä olet taitava!

    VastaaPoista
  11. Tämä on kyllä ihana, niiiin kaunis. Menee minun joululahja neuleisiin ja ehdottomasti kärkeen :). On vielä sellainen ohje, että minäkin tässä melko varmasti selviän, jee.

    VastaaPoista
  12. Upeat sukat! Nämä täytyy neuloa!

    VastaaPoista
  13. Auttakaa!!! Kuinka nää sukat neulotaan pyöröpuikoilla???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan niin kuin kaikki muutkin sukat, lapaset, pipot, hihat ja muut pienet pyöröneuleet: magic loop -tekniikalla. Kun on pyöröpuikko, jossa on riittävän pitkä ja notkea kaapeli, sukan silmukat jakautuvat puoliksi ja neuloessa työn molemmilla puolilla on lenkit pyöröpuikon kaapelia. Etupuolen neulottavat silmukat ovat puikolla, loput lepäävät kaapelilla. Pipoja neulottaessa kaapelilenkki on vain kerroksen vaihtumiskohdassa, silmukoiden vähentyessä päälakikavennusten aikana lopulta kerroksen alussa ja noin puolivälissä.

      Poista
    2. Tekniikkaan on video esimerkiksi Garnstudion sivulla: http://www.garnstudio.com/lang/fi/video.php?id=120 .

      Poista
  14. Tuhannet kiitokset ohjeesta ja video vinkistä(:

    VastaaPoista
  15. Kiitos ohjeesta! Tosi kauniit tuli, kun Amerikan kuumuudessa neuloin :-)
    http://www.ohwienordisch.blogspot.de/2014/08/hochsommersocken.html

    VastaaPoista