Sain toimeksiannon neuloa kolme punaista tiskirättiä. Toimeksiantajan (ja minun itseni) onneksi olin haalinut kirpputorilta kolme kerää The Cotton Gardenin Bella -puuvillalankaa juuri tiskirättitarkoituksiin. Onnekseni toimeksiantaja halusi tiskirättinsä juuri sillä mallilla, jonka neulomisesta pidän yhä edelleen todella paljon.
Mallin alkuperäisversio on The Windmill Dishcloth, jota olen aikojen saatossa muokannut itselleni mieleisemmäksi. Tässä versiossa on jo aikaisemmilta esittelykerroilta tutuiksi käyneiden muokkausten (ripustuslenkki, ulkoreunan aina oikein -neule) lisäksi yksi uusi muutos: saumattomuus. Siihen tarvittiin vain väliaikainen aloitus ja lopuksi silmukoiminen, johon olen kehittänyt nopean ja helposti muistettavan tekniikan.
Alkuperäismalliin tekemieni muutosten myötä olen pohtinut myös tekijänoikeusasioita. Missä vaiheessa muutoksia on jo niin paljon, että voin ajatella mallin olevan jos ei nyt aivan oma niin ainakin selvästi alkuperäisestä poikkeava? Mikä määrä muutoksia on riittävä, jotta nimellisen maksun ottaminen tekeleistään lakkaisi olemasta vastoin hyviä tapoja ja käsityöläisetiikkaa?
Oli miten oli, kolmesta punaisesta rätistä syntyi kaunis ruusukimppu, joka omalta osaltaan vie eteenpäin kauniiden, kestävien ja pestävien tiskirättien ilosanomaa. Ja taas kerran jollekulle toiselle tarpeettomaksi käynyt lanka päätyy käsieni kautta valmiina käyttötavarana kolmannelle osapuolelle.
P.S. Uskoiko joku hetken verran, että tiskirätit jäivät kolmeen punaiseen?
Samaan syssyyn valmistui nimittäin kolme rättiä Novita Linneasta, jossa on 60 % puuvillaa ja 40 % pellavaa. Väri on todellisuudessa kaunis oliivinvihreä, ei tuollainen harmaanrusehtava kuin kuvassa; motivaationi oikean värin vangitsemiseen oli aikalailla tiessään.
Miten minusta tuntuu, etteivät rättisulkeiset vielä päättyneet...?
Hei vaan, minua alkoi kiinnostaa ohjeiden tekijänoikeuskysymyksesi (mallisuoja)sen verran, että kysyin googlelta. :)
VastaaPoistaHyvä artikkeli aiheesta löytyy opettajien tekijänoikeussivustolta: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/2011/11/kasitoiden-mallisuojat-ja-tekijanoikeudet/
Milloin ohje on niin paljon muokattu, että se onkin jo uusi ohje, onkin varmaan vaikeaa rajanvetoa. Olisiko raja siinä, milloin ohjeen/tuotteen vielä tunnistaa alkuperäisen ohjeen avulla?
Kiinnostaa, kiinnostaa. Onko joukossamme pro bono -käsityöjuristeja? :D