torstai 1. maaliskuuta 2012

Sytomyssyilyä


Kun minulta loppuivat sopivat langat sytomyssyihin, tuli Villaviidakon Emma hätiin ja lahjoitti kymmenen kerää lankoja. Niistä neljä annoin suoraan sairaalalle osaston käsityökoriin vietäväksi, mutta kuusi muuta muuttuivat minun käsissäni muutamassa päivässä kuudeksi sytomyssyksi. Ensimmäisenä otin käsittelyyn Lidlistä hankitun persikanvärisen puuvillan, jonka vyötteessä luki "Lima" Cotton Knitting Yarn. Tästä langasta Emma on neulonut tyttärelleen ihastuttavan mekon, joka on jo ehtinyt saada uuden värinkin.Vasemmanpuoleinen on MammaMyyn Minttu-myssy, jonka virkkasin 3 mm koukulla. Tein päälaen levennysosaan muutamia muutoksia (5. krs: *2 p samaan pylvääseen, 2 p* = 48 p; 6. krs: *2 p + 2 kjs + 2 p samaan pylvääseen, jätä väliin 2 p* = 16 "viuhkaa"; 7. krs: 3 kjs = ensimmäinen "viuhkojen" välinen p, *2 p + 2 kjs + 2 p kjs-kaareen, p "viuhkojen" väliin* = 16 viuhkaa ja 16 viuhkojen välistä pylvästä), muuten menin ohjeen mukaan ja sain aikaiseksi kokoluokan 55-56 cm myssyn.


Oikeanpuoleinen hattu on risteytys Minttu-myssyä ja Ridge Hat With Brim -mallia, taisinpa tehdä vielä omia muokkauksia lieriosan lisäyksiinkin. Näihin kahteen hattuun sain kulumaan melkein kolme kerää puuvillalankaa.


Seuraavaksi lahjoituslangoista alkoi huudella Emman oma värjäyskokeilu. Kokeilin muutamaakin mallineuletta, kunnes päätin, että hieno, aavistuksen semisolidi väri pääsee parhaiten oikeuksiinsa ihan vaan sileässä neuleessa.Muistelen Emman kertoneen, että lanka on Novitan Oklahomaa. Pipo on neulottu 3 mm puikolla ja 110 silmukalla, päälaella kavennuksia on kymmenessä kohdassa ja ne on tehty neulomalla kaksi silmukkaa nurin yhteen joka toisella kerroksella. Koristeeksi virkkasin rapuvirkkauksella reunustetut pylväspyörylät sävyyn sopivasta jämäpätkästä jotakin tuntematonta lankaa. Koristeet näyttävät kyllä erehdyttävästi silmiltä ja koko pipo pikku ötökältä noin tasolle litistettynä. Lankaa kului lähes koko 50 gramman kerä.


Jäljellä oli vielä Lidlin kirjavaa puuvillasukkalankaa sekä kerä lilaa The Cotton Gardenin Ericaa. Niistä syntyi kolme myssyä.Kokonaan kirjava on neulottu 120 silmukalla ja 3 mm puikolla 2 o, 2 n -joustinneuleena. Reunajoustimen jälkeen siirsin joustinneuletta silmukan verran oikealle joka neljäs kerros, siitä syntyi tuo lievä kierteisyys. Lilassakin taitaa olla samat 120 s ja 3 mm puikko, reunajoustin on  1 n1 o kiertäen ja sen jälkeen *1 n, 1 o kiertäen, 1 n, 3 o* -mallineuletta. Virkattu on Pauliina-myssy, jonka aloitin virkkaamalla 12 ks kiristettävään lankalenkkiin ja seuraavalla kerroksella 2 p jokaiseen ks:aan. Kun Erica ja Lidlin Sock Yarn loppuivat, jatkoin kaksinkertaisella Francis-puuvillalangalla (josta olen aikaisemmin neulonut kaksi huivia). Reunaan riitti vielä kirjavaa lankaa kiinteiden silmukoiden verran ja Ericaa sekä Francista kahteen koristepyörylään.


Eihän näillä minun sytomyssyilläni käsityötaiteen historiankirjoihin päästä, mutta hauska näitä on välillä väkertää ja samalla vähentää oman tai jonkun muun varastonperiä. Samalla tulee kenties ilahduttaneeksi muutamaa sairauden kanssa kamppailevaa ihmistä. Minä en taitaisi olla minä, jos neuloisin pelkästään superihanista luksuslangoista huippumonimutkaisia malleja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti