perjantai 23. maaliskuuta 2012

Sitä saa mitä tilaa


Sytomyssyhulluuden iskettyä päätin kysäistä kanssaneulojilta, josko joku haluaisi lahjoittaa itselleen tarpeettomia lankoja hyväntekeväisyysneulontaan. Alle puolessa tunnissa minulle oli luvattu jo muutama kilo lankaa, joista ensimmäinen kilon erä saapui muutaman päivän kuluttua kyselystäni. Aivan mielettömän upeaa tämä käsityöläisten yhteisöllisyys ja auttamisen halu!


Ensimmäisessä lankaerässä oli puolisen kiloa paksuja Lilyn The Original Sugar'n Cream -puuvillalankoja, joita teki mieli lähteä kokeilemaan ihan välittömästi. Ensimmäisenä nappasin ohjejonostani Frondly Yours -mallin, johon valitsin väriksi tummanvihreän, totta kai.Neuloin alun joustinneuleen 4 mm puikolla ja loput myssystä 5,5 mm puikolla, ja seurasin ohjetta orjallisesti loppuun saakka. Myssyn oli tarkoituskin olla "slouchy", taakse valuva myssy, mutta tämä on kyllä sellaiseksikin aika valtava. Viisivuotias kuopukseni ilmoitti lapsen vakaalla ja rehellisellä äänenpainolla, että "se on ihan hirvee suihkuhattu". No jaa, minulle eivät myssyttävät myssyt ole koskaan sopineetkaan, joten toivon, että osasyy kommenttiin oli minun pääni muodossa, ei myssyssä sinänsä. Pidän kyllä mallista noin yleisesti, mutta ainakin näin paksulla langalla tehtynä kuvassakin lehtikuvioiden välissä näkyvät levennykset olisi voinut jättää tekemättä, samalla myssyyn olisi tullut luontevasti yksi lehtimallikerta vähemmän korkeutta. Toinen hyvä vaihtoehto olisi selvästi ohuempi lanka. Tähän minun viritelmääni lankaa kului lähes 100 g.


Seuraavaksi mieleni teki kokeilla lankalahjoituksessa tullutta haaleansinistä, lähestulkoon harmaata Rowanin handknit dk cottonia. Malliksi valikoitui A. Aalto uusimmasta Ullasta.Minun Alvarini on neulottu 4 mm puikolla ja 80 silmukalla, lankaa kului suunnilleen 50 gramman kerän verran. Malli on yksinkertainen, mutta mielenkiintoinen, ja se sopii mielestäni niin miehille kuin naisillekin. Päälakikavennuksissa taisin sooloilla hieman omiani, muuten menin ohjeen mukaan. Näitä voisi neuloa lisääkin; kuvio tulisi ehkä selvemmin esille tummemmassa langassa, nyt se hieman katoaa pipon venyessä pään ympärille.


Lilyn Sugar'n Creamia oli myös persikanvärisenä, joka ei tunnetusti ole omia suosikkejani. Niinpä se oli neulottava mahdollisimman nopeasti lopputuotteeksi asti.Inspiraationa tähän pipoon toimi Anna Karenina -malli (Ravelry-linkki maksulliseen ohjeeseen), mutta minä en luonnollisestikaan halunnut ostaa ohjetta, sillä mallineule oli entuudestaan tuttu näistä sukista. Tavoitteena oli myssyn sijaan pipo, joten loin 5,5 mm puikolle 72 s ja neuloin korkeuttakin reilusti alkuperäismallia vähemmän. Mielestäni onnistuin myös päälakikavennuksissa ihan kivasti, mutta kyllä tämä kyseinen neulemalli sopii kuitenkin paremmin ohuemmalle langalle. Lankaa pipoon kului vajaat 50 g, ja koko on sellaista keskimääräistä 54-56 cm luokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti