sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Lippa- ja muita sytomyssyjä


KesäYön Hullutuksen eli KYHin myötä innostuin taas virkkaamaan ja neulomaan sytomyssyjä oikein urakalla.Toukokuun lopussa piti tietysti tehdä viimeistelyharjoituksia kesäkuun koitosta varten. Kassivaihtokaupassa tulleista sähkönsinisistä Sandes Garnin Mandarin Classic -puuvillalangoista syntyi itseoikeutetusti 3,5 mm koukulla kaksi identtistä Lippamyssyä, joista toiseen kiinnitin aikaisemmin virkkaamani gekon koristeeksi. Ohjeenmukaisin silmukoin minä sain aikaan 54-55 cm kokoiseen päähän sopivan lakin, korkeutta taisin virkata yhden pylväskerroksen enemmän eli 7 krs. Lankaa kului muistaakseni noin 70 g. Malli on todella koukuttava ja minusta siinä on jotakin vanhanajan veturinkuljettajahenkeä. Kiitos Tintille tosi kivasta ohjeesta!


Vaihtokauppalangoissa oli lisääkin Lippamyssyihin sopivia lankoja.Kirjava lanka on Schachenmayr nomottan Laluca Cotton Coloria (puoliksi puuvillaa, puoliksi akryyliä), jota virkkasin 4 mm koukulla niin pitkään kuin lankaa suinkin riitti täysiin kerroksiin. Isommasta koukusta ja paksummasta langasta johtuen jätin yhden lisäyskerroksen tekemättä, että lakista tulisi edelleen lasten kokoa. Jatkoin 3,5 mm koukulla edellisistä lippamyssyistä jääneellä Mandarin Classicilla loppuun, rapuvirkkaukseen riitti vielä kirjavaa lankaa. Lopputulos on langan kirjavuuteen nähden oikeastaan ihan kiva.Neljäs Lippamyssy on myös vaihdokkina saadusta Novitan Samos -langasta 4 mm koukulla virkattuna. Tästä piti jättää pois peräti kaksi päälaen lisäyskerrosta, ettei lakista olisi tullut hehtaarikokoa. Beigekirjava osa on Samos Lollipopia.


Samos- ja Samos Lollipop -langoista neuloin sytomyssyiksi myös kaksi pipoa Novitan kevät 2009 -lehdestä löytyneellä ohjeella.Omassa versiossani oli 90 silmukkaa, alun neuloin 3,5 mm puikolla ja pääosan 4 mm puikolla. Lankaa kului hitusen toista kerää tähän korkeudeltaan lähes ohjeenmukaiseen myssyyn, kokoluokka on taas sellaista 54-55 cm luokkaa ja syvyyttä riittää.Lollipop-myssyn neuloin hiukan matalammaksi eli jätin yhden välikerroksen pois palmikonkiertojen väliseltä suoralta osalta. Muutoin speksit ovat samat kuin edellä, langankulutus ehkä metrin verran yli yhden kerän.


Lahjoituslankojen joukossa kummitteli myös vajaa kerä värioksennukseksikin kuvailtavaa lankaa, jonka päätin neuloa pois varastojani rumentamasta.Lanka oli vyötteettä, mutta vertaisin sen paksuutta Mandarin Classiciin tai Tennesseehen. Aloitin 3 mm puikolla päälaelta, lisäilin joka toinen kerros kuudessa kohtaa 96 silmukkaan saakka ja neuloin, kunnes lanka loppui. Vaihdoin 2,5 mm puikkoon ja ohuempaan tuntemattomaan possunpunaiseen puuvillalankaan, jolla tein pitkän loppuresorin. En edelleenkään pidä kirjavasta langasta, mutta piposta tuli kuitenkin lähes siedettävä. Voisihan tämä jollekin pikkutytölle kelvata hyvinkin.


Viisi viimeistä sytomyssyksi menevää päähinettä ovat KYHäilyjä. Lisää KYH-sytomyssyjä on luvassa, niin nopeaa ja mukavaa niiden värkkääminen on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti