tiistai 30. marraskuuta 2010

Marraskuu oli lapaskuu


Tänä vuonna jätin osallistumatta Lapaskuuhun sillä seurauksella, että tulin neuloneeksi lopulta enemmän lämmintä käsille kuin kahtena edellisenä lapastelu-marraskuuna yhteensä. Tässä lyhyen, mutta sitäkin intensiivisemmän lapasputken ensimmäiset parit.
Nämä huovutetut tumput on neulottu Bambupuikot puutarhassa -blogin Tellun vanutettujen lapasten ohjeella väriensä puolesta virheostoksiksi osoittautuneista SandnesGarnin Toveista 5 mm pyöröpuikolla. Seurailin ohjetta melko orjallisesti lukuun ottamatta kärkikavennusten aloituskohtaa, jonka arvioin silmämääräisesti omin päin, lankaa kului jokseenkin 80 g. Huovutus hoitui normaalin päivittäispyykin mukana 60 asteessa pitkällä ohjelmalla ja täysillä linkouksilla; minähän en ekosyistä mielelläni huovuta mitään erikseen, mikäli lanka suinkin kestää myllytyksen pyykin joukossa. Tove kestää ja suorastaan vaatii reilun käsittelyn, lopputuloksena on pehmeä ja miellyttävä pinta ilman epätasaisen lenkittymisen tai koppuroitumisen häivääkään.


Nämä lapaset toimivat koon ja huovutusolosuhteitten puolesta koekappaleina ennen tarttumista Kalakukkovaihdossa Napit puuttuu -blogin Tiinalta saamiini mustaan ja tummanruskeaan Toveen, joista välittömästi langat saatuani päätin tehdä itselleni huovutetut tumput. Vihreän koeversioparin koko ainakin oli kerrasta passeli pienehköön käteeni, tumput eivät edes kaivanneet käytännössä lainkaan muokkausta pesukoneesta tultuaan.


Vajaa vuosi sitten neuloin jo yhdet lapaset Novitan Luxus Stonesta tarkoituksenani kokeilla langan huopumisominaisuuksia, mutta mies takavarikoi ne omaan käyttöönsä sellaisenaan. Nyt oli aika neuloa toinen samanlainen pari ja päästä myös huovutusvaiheeseen.
Luxus Stone vaikutti Tovea huopuvammalta jo kerällä, joten lisäsin silmukka- ja kerrosmääriä reilulla kymmenellä prosentilla alkuperäiseen ohjeeseen nähden, peukalokiilassakin on 12 s ja koko peukalossa 18 s. Puikko oli sama 5 mm pyörö kuin Tovellakin ja lankaa kului suunnilleen sama 80 g. Huovutuksen suhteen ajattelin olla hieman hellävaraisempi ja laitoin lapaset 40 asteen pyykin mukaan, tosin edelleen pitkään pesuun ja reiluun linkoukseen. Lopputulos oli selvästi Tovea koppurampi ja pinta Novitan langoille tyypillisesti epätasainen, mutta reilun venyttelyn ja muotoilun jälkeen tumput asettuivat oikein mukavasti omaan käteeni sopiviksi. Kuvassa lapaset ennen ja jälkeen muotoilun. Yllättäen pidän näistäkin todella paljon, harkitsen kuitenkin vielä pieniä kirjailuja tylsähkön värin piristeeksi - väri on tosin todellisuudessa ruskeampi ja siten kauniimpi kuin tuo kuvan harmaa antaisi olettaa.


Näiden molempien tumppujen lopullinen kohtalo on vielä avoinna; ehkä jätän nämä odottamaan lahjalaatikkoon sopivaa saajaa - tai otan vastaan hyviä ehdotuksia siitä, kuka voisi haluta S-kokoiset huovutetut tumput yllätysjoululahjaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti