sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Sakura-pipo ja perusribbiä


Pidän joustinneulepipoista. Pidän pipoista, joissa on hyvin suunnitellut päälakikavennukset. Niinpä oli luonnollista, että nähtyäni sattumalta Sakura-pipon (Ravelry-linkki) innostuin siitä heti. Koska ohje on maksullinen, tein oman Sakura-kopioni pelkkien kuvien perusteella, samalla kokeillen pienenpientä muutosta malliin. Pipo on neulottu 3,5 mm puikolla viime jouluna lahjaksi saamastani Novitan Luxus Stonesta 120 silmukalla. Neuloin ensin 2 o, 2 n -joustinneuletta 28 krs, minkä jälkeen tein tasavälein kymmeneen kohtaan yhden silmukan palmikonkierron ja sen jälkeen vielä kerroksen joustinta ennen päälakikavennuksia. Lankaa kului jonkin verran toista kerää; hieman syvempikin pipo olisi saanut olla, vaikka viimeistelyn jälkeen se ihan käyttökelpoinen olikin - eiköhän tätä tule käytettyä.


Päälaen tähtikuvio laittoi mielikuvituksen liikkeelle ja olisin jo suunnitellut omanlaiseni tähtipipon, jos minulla olisi sattunut olemaan varastossani riittävästi ohuehkoa pipolankaa. Sopivan langan puutteessa oman mallin pipo on kuitenkin yhä ruutupiirrosasteella, joten saa nähdä, tuleeko ajatuksia testattua lainkaan tämän talven lumilla.


Kolmivuotiaani on jo tovin kysellyt oman pipon perään. Niinpä otin käsittelyyn kälyn kirpparilta pelastamaan Circulo Yarns Topas -merinovillalangan, joka tuntui käteen varsin laadukkaalta (markka-aikaan hintaa kerällä oli ollut 18,90 mk / 50 g, oman aikansa luksuslankaa siis). Koska lanka oli tippavärjättyä, mikään kuvio ei siinä näkynyt, joten päädyin neulomaan jälleen kerran 3 o, 2 n -joustinneuletta. Silmukoita oli 120, puikossa paksuutta 3,5 mm. Joustinta neuloin ensin 12 cm, sen jälkeen kavensin tasavälein kuudessa oikeassa "raidassa" [2 o yht, 1 o, knk] joka kolmas kerros. Näin lankaa kului muutaman metrin toista kerää. Lopputulos on oikein mukiinmenevä, joten eiköhän pipo päädy käyttöön.


PS. Tulin myös ilmoittautuneeksi neulomaan tammikuussa Pääasioita. Tämän vuoden aikana olen neulonut laskujeni mukaan 14 pipoa ja 3 Calorimetryä, joten eiköhän tammikuussakin jokunen päähine synny. Suunnitelmissa on ainakin musta peruspipo itselle sekä ehkäpä se oma "tähtipipo".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti