lauantai 19. joulukuuta 2009

Huovutettua


Kummipojan joululahjatumpuista jäi jäljelle pieniä jämänöttösiä, jotka jäivät vaivaamaan mieltäni. Koska olin tumppujen myötä tutustunut magic loop -tekniikkaan, päätin soveltaa sitä huovutettavaan, saumattomaan kännykkäpussiin.Aloitin pohjasta luomalla 10 s 5 mm puikoille, neulomalla yhden kerroksen oikein ja poimimalla luontireunasta toiset 10 s, minkä jälkeen neuloin näillä 20 silmukalla pyöröneuleena sileää melkein pussukan suulle asti. Suuaukkoon neuloin kerroksen nurjaa ennen silmukoiden päättelyä, läppä on neulottu 8 silmukalla, reunimmaiset aina oikein ja läpän suussa jälleen yksi nurja kerros sileän jatkeena ennen päättelyä. Hieman ennen läpän aloitusta neuloin taakse kahdella silmukalla lyhyen i-cord -lenkin ja läppään tein kahden kavennuksen ja seuraavan kerroksen tuplalangankierron avulla napinläven.


Pussukan huovutin kevyesti 40 asteen pesussa tavallisen päivittäispyykin mukana, juuri sopivasti huopui napakammaksi, mutta yhtään ei lanka noussut lenkeille. I-cord -lenkki pysyi auki ja siihen sai hyvin kiinnitettyä avainkaulanauhan. Nappi löytyi tietysti omista jämä-/lahjoitusvarastoista. Malli on minusta mainio - ei yhtään ommeltavaa saumaa eikä huoliteltavia reunoja - ja se on nopea tehdä melko vähäisestäkin langanjämästä. Esikoispoikani tykästyi pussukkaan siinä määrin että se päätyi käyttöön ennen kuin ehdin miettiäkään mahdollista koristelua.


Villalankalaatikossa lymyillyt Ístex Alafoss Lopí (jämäerä saatu vaihdossa varastokankaisiin) kuiskaili saattavansa sekin sopia huovutettavaksi. Niinpä neuloin elämäni ensimmäiset lapaset kärjestä aloittaen, magic loopilla 5 mm puikolla (peukalot 5,5 mm sukkapuikoilla) ja Tellun blogin vanutettujen lapasten silmukka- sekä kerrosmääriä muistinvaraisesti seuraillen.Neuloin tumppuja jonkin verran rinnakkain, jotta sain täyden mustan kerän menemään tasan, peukalotkin on neulottu ennen sinistä vartta, sillä halusin niistä mustat. Sinistä taisi kulua noin 50 g. Tumput huovutin 40 asteen pesussa muun pyykin mukana, kirjailut tein huovutuksen jälkeen kaksinkertaisella Novita Floricalla. Täytyy tuodeta, että tuo koristelu on oma taiteenlajinsa, minulla se on aika lapsenkengissä, ilman koristelua tumput näyttivät kuitenkin aika orvoille. Ajattelin ensin tumppuja kiitoslahjaksi erään kirjan lainasta, mutta ehkä nämä sittenkin menevät varastoon odottamaan sopivampaa saajaa.


Aina ei kuitenkaan voi onnistua. Neuloin kälyn kirpparilta löytämästä (Rondon/Novitan) Panda Sport -langasta heti Sukkasadon jälkeen tossut, joita kaavailin huovutuksen jälkeen ns. vierastossuiksi, meillä kun on kovin kylmät lattiat ja vieraat monesti kaipaavat lämmikettä jaloille. Mallin ja silmukkamäärät otin omasta päästäni ja heitin tekeleet huolettomasti pyykin sekaan 60 asteeseen...Tossut huopuivat aivan kittanoiksi, väkisin riuhtomalla sain ne venytettyä omiin jalkoihini vedettäviksi, mutta eivätpä ne kyllä jaloissa pysy, siitä avonaiset ja matalat tossuista tuli. Harmitti todella, sillä pidän langan maanläheisestä väristä ja saatan aavistella, miten mukava lopputulos olisi voinut olla kevyen 40 asteen pesun jälkeen. Lankaa jäi enää pienet kerät, ehkäpä neulon niistäkin huovutettavia kännykkäpusseja. Pilalle huovutetut tossut säästän kyllä jatkojalostusta varten, eiköhän niille jossain muodossa käyttöä löydy - jos ei muuten, niin pohjalliset lasten kenkiin niistä saa.

1 kommentti:

  1. Harmi kun tossut epäonnistuivat. Minullekin joskus käy niin, että lapaset epäonnistuvat tavalla tai toisella.

    VastaaPoista