lauantai 10. lokakuuta 2015

Kirjoneuletta Kotkan malliin

Olen halutessani hyvinkin järjestelmällinen ja määrätietoinen ihminen: päätän jonkin asian ja toimin päätökseni mukaisesti. Jossain vaiheessa lankojen vähetessä päätin neuloa loput Novitan langat pois varastoistani, ja niin myös tein. Viimeinen kokonainen projekti syntyi Novitan Pikkusiskosta Louhittaren Luolan Väinämöisen siivittämänä. Mallineuleen kirjoneulesukkiin nappasin Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjasta (N:o 23, Kotka).


Sukat on neulottu perinteisesti varresta varpaisiin 72 silmukalla. Sukansuun joustin on 3 o, 1 n, kantapää vahvistettu ranskalainen ja kärjessä nauhakavennus - siis se "aivot narikkaan ja autopilotille" -lähestymistapa, jota käytän, kun haluan päästä helpolla sukkien neulomisesta. Pikkusiskoa oli jäljellä vain hitusen yli kerän verran, joten otin varman päälle ja tein kantapään Väinämöisellä.


Jalkapohjan puolelle halusin jotain vähän erilaista mallineuletta, jonka lopulta suunnittelin itse. Kiilakavennukset ovat tällä kertaa sivussa ja laiskasti pin stripeä, mutta kavennuslinja on sentään vaihtelun vuoksi tuossa jalkapohjakuviota reunustavassa tummassa raidassa, ei heti jalkapöydän jälkeen.

Pelasin lopulta niin varman päälle, että molempia lankoja jäi vielä kymmenisen grammaa jäljelle näiden kokoluokkaa 38 olevien sukkien jälkeen. Vaan koska olin päättänyt vapauttaa talouteni lopullisesti novitalaisista langoista, neuloin Pikkusiskon yhdessä sivarisukista yli jääneen Kaffe Fassett -raitarääkin sekä muutaman muun pikkujämän kanssa kaksinkertaisena vaakapeittotilkuksi. Sukatkaan eivät jää toki itselleni, vaan lahjoitan ne joko jollekulle työkavereistani tai johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen.

P.S. Nolla Novitaa -projektiin kuului myös pari-kolme sukkaparia aiemmin neulomani tiskirätit Bambusta.


Näistä jäi yli muistaakseni 8 g lankaa, joka on nyt virallisesti ainoa novitalainen lanka varastoissani. Katson kuitenkin saavuttaneeni tavoitteeni, sillä kasvikuitulankoja minulla on yhteensäkin vain noin 50 g; niistä ei kummoista projektia enää kasata, etenkin kun tuo määrä sisältää vähintään 20 eri lankanöttöstä.

8 kommenttia:

 1. Olipas niin tutunnäköinen sukkapari ;) http://kardemummantalo.blogspot.fi/2012/09/sinivalkoinen-sukkapari.html

  VastaaPoista
 2. Kauniit sukat olet saanut aikaiseksi ja saavuttanut kunnianhimoisen tavoitteen. Minusta ei vastaavaan ollut vaan turhana kaapintäytteenä olleet langat lähtivät parempiin koteihin.

  VastaaPoista
 3. Kaunis sukkamalli kivoilla rauhallisilla väreillä. (:

  VastaaPoista
 4. Kauniit, värit sopivat hienosti vanhanajanoloiseen malliin Nolla Novitaa kuulostais hyvältä projektilta. Paitsi jos se tarkoittaa sitä, ettei saa neuloa mitään muuta lankaa ennenkö novitat on loppu. En pääsis muihin lankoihin tällä vuosikymmenellä jos en kiivasta tahtiani.

  VastaaPoista
 5. On kyllä tosi kauniit sukat! :) Tekis mieli tehdä itsekin tuollaiset, mutta en vaan ole sukkien kutoja. Hyvin pari vuotta ylläpysynyt neuloosi nimittäin hajosi, kun aloin sukkian tekemään alkuvuodesta. Mutta noi on kyllä niin nätit just tuolla väriyhdistelmällä vielä.

  VastaaPoista