perjantai 31. tammikuuta 2014

Jotain sinistä

Jouluna neulomistani jämälankaraitasukista innostuneena huutelin käsityöfoorumilla, josko kenelläkään olisi lahjoittaa, vaihtaa tai myydä ohuita sinisävyisiä sukkalankajämiä. Alkuperäisenä ajatuksena siinteli räsymattosukat kuopukselle, joka oli kaihoten katsellut netistä vilauttamaani, jämälangoista tehtyä kirjoneuleraitasukkamallia. Sainkin lahjoituksena todella ruhtinaallisesti sukkalankojen jämiä, jotka houkuttelivat toteuttamaan raitasukat näennäisen satunnaisesti raidoitettuina.


Neuloin sukat 1,5 mm puikolla ja 64 silmukalla varsin rennosti. Pyrin raidoittamaan sukkia niin, ettei raidoissa olisi mitään varsinaista säännönmukaisuutta. Halusin kuitenkin, että molemmissa sukissa on samoja lankoja, joskin eri kohdissa, jotta yleisilme olisi jokseenkin harmoninen. Tarvittaessa pätkin jämiä, ja yhdistin kaikki Russian join -tekniikalla. Innostuin lopulta niin, että sukista tuli kokoluokkaa 39 - eli sopivat kuopukselle aikaisintaan parin-kolmen vuoden kuluttua. Onneksi sukat ovat itsellenikin ihan liian suuret, muuten houkutus ottaa nämä omaan käyttöön saattaisi käydä aivan liian suureksi. En ole ollut mikään sinisen ystävä, mutta kyllä nämä vaan ovat tosi herkulliset.

Jämiä jäi vielä toisiin, selvästi vaaleampiin sukkiin. Niitä varten taidan kuitenkin vielä kerrytellä lisäjämiä, jotta raitojen sommittelussa on enemmän vaihtoehtoja. Ja toisaalta, parempi olla hetki erossa tästä hommasta, sillä se on niin pirullisen koukuttavaa, ettei mitään muuta malttaisi tehdäkään.

5 kommenttia:

 1. Nää on huiput! Mulla on koko ajan takaraivossa jämälangat ja sukat ja kaikki...syytän joulukalenteria. ;)

  VastaaPoista
 2. Kivat sukat! :) Mää en osaisi tehdä jämälankasukkiakaan "eripariseksi", kyllä niissä pitää raidat mennä silmukantarkasti samalla tavalla. ;)

  VastaaPoista
 3. Ihanat! Sun käsissä kyllä valmistuu kaikenlaista ihanaa jämistäkin!

  VastaaPoista
 4. Ihanat jämikset. Vaikkén mihinkään jämistelyporukkaan kuulu, olen innostunut tekemään "räsymatto"-sukkia. Raitoja on niin kiva tehdä.

  VastaaPoista
 5. MAHTAVAT sukat! Nyt yhä enempi vaan haluisin vaihtaa käsityötä... Noi räsymattosukat houkuttelevat! Mutta teen ne yhdet sukat ensin pois, että saan ne annettua ihmiselle, kenelle ne olen luvannut.

  VastaaPoista