maanantai 27. tammikuuta 2014

Ylös unohduksen suosta

Osallistuin viime vuonna kahelineulojien Suureen Sukkahaasteeseen. Joka kuukaudelle oli omat haasteensa, niin myös joulukuulle: joko kirjoneuletta tai sukat kenen tahansa suomalaisen suunnittelijan ohjeella. Lopulta päädyin tekemään molemmat haasteet, mutta niiden raportoiminen tänne blogin puolelle oli unohtua tyystin.


Ensin neuloin paikallisten neulojien kesken kiertävästä käsityövaihtolaatikosta nappaamistani tummanvihreästä Fortissima Sockasta ja haaleankeltaisesta Fabelista Guild Socksit omin modauksin. Alkuperäisessä mallissa sekä aloitusjoustin että kärki ovat kaksiväristä pystyraitaa, minä halusin niistä yksiväriset. Neuloin ne sekä kantapään 1,5 mm puikolla ja kirjoneuleosuudet 2,25 mm puikolla. Kärkikavennukset aloitin jo lopetuskaavion aikana. Jälkikäteen harmittelin vähän, että tein kaksi identtistä sukkaa sen sijaan, että olisin vaihtanut värit peilikuviksi toiseen sukkaan. Myös kirjoneuleen aloituksen olisi voinut modata niin, että se olisi alkanut tuosta kiekurasta ilman sitä edeltävää lehdykkää. Vaan välillä into ohittaa maltillisen suunnittelun.


Tässä mallissa kiila on sukan pohjassa, mikä on visuaalisesti oivallinen ratkaisu: näin kiila ei käytännössä näy ja kuvioneuleosat saavat kulkea sivussakin rauhassa rinnakkain. Kuten kuvista näkyy, tein sukista reilusti omaan jalkaani isot, joten nämä menevät odottamaan sopivaa lahjoituskohdetta laatikkoon.

Kun sukkahaasteen 1000 sukkaparin vuositavoite uhkasi jäädä hieman vajaaksi, päätin viimein ottaa itseäni niskasta kiinni ja neuloa apelleni uudet villasukat. Edellisestä hänelle neulomastani parista oli ehtinyt vierähtää yli viisi vuotta! Monesti appeni on kiitellyt tekemiäni kahta sukkaparia, ja hän on niitä ahkerasti myös parsinut. 


Uusien sukkien langaksi valitsin Opalin 6-säikeisen grafiitinharmaana ja ohjeeksi oman Merenkulkija-mallin. Koska käyttämäni lanka oli ohjeenmukaista ohuempaa lankaa, neuloin sukat 64 silmukalla ja 2,25 mm puikolla käyttäen mallin lyhyempää palmikkokaaviota. Täytyy kyllä sanoa, että olipahan tylsää ja puuduttavaa neulottavaa! Valmista kuitenkin tuli, kiitos langan todella mukavan neuletuntuman ja upean harmaan värin. Vaan ihan  heti en ryhdy omalla (vanhalla) mallillani sukkia neulomaan...

14 kommenttia:

 1. Ihailen kirjoneulesukkien tasaista jälkeä ja merenkulkijat on ihan mainio malli:)

  VastaaPoista
 2. Oon tässä pohtinut Merenkulkijoiden aloittamista muutaman viikon, olipa hyvä kannustus ;)

  VastaaPoista
 3. Upeat on sukat. Jo heti tekstin alussa tirskuin sille, että liekköhän valitsit omat sukat suomalaisen suunnittelijan sukiksi. :D

  VastaaPoista
 4. Kyllä on kauniit kirjoneulesukat! Toi kiilan paikkahan on oivallinen.

  VastaaPoista
 5. Nämä ovat kyllä tosi hienot sukat. Värikontrastia on hyvä käyttää tuossa mallissa. Upeat. Panin ohjeen talteen vastaisuuden varalle -vaikkei tuo kirjoneuleilu oikein minun lajini olekaan.

  VastaaPoista
 6. Kiitos neuvosta! Kylä oli tosi vaarallista eksyä näille sun sivuille :)

  VastaaPoista
 7. Kauniit kirjoneulesukat, todella kauniit! Jotenkin ihailen sinun tapaasi tehdä jokaisesta mallista omasi. Et tee aina juuri niin kuin neuvotaan, käytä sitä lankaa tai niitä värejä jne.
  Ja nuo harmaat sukat ovat komeat!

  VastaaPoista
 8. Mikä niksi sulla on, että saat tuosta värien vaihtokohdasta siistin?? Asiaa tuossa pohdittiin oikein porukalla, kun jokaisella on sama ongelma. Siitä ei tuu siisti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-ah, ei mulla siihen värinvaihtokohtaan mitään erityisniksiä ole. Toki siinä pitää varmistua, ettei kiristä lankoja liikaa, mutta noin muuten neuloin ihan niin kuin kirjoneuletta muutenkin. Pienet epätasaisuudet korjaantuivat viimeistelyssä, kun kastelin sukat läpikotaisin ja venyttelin kirjoneuletta vähän sinne ja tänne.

   Poista