perjantai 1. helmikuuta 2013

Paininjalan alta

Olen korkannut tämänvuotisen ompelukauden oikein perinpohjaisesti, mutta siitä hulluuskohtauksesta tuonnempana. Jossain siinä tuoksinassa syntyi myös tarpeellisia luistinkasseja.


Punaisesta enstex-kankaasta esikoiselle ommeltu kassi toimi prototyyppinä, ja siihen onnistuin istuttamaan design-elementtinä ylimääräisen sauman (joku saattaisi puhua mittavirheestäkin, mutta mitään en tunnusta). Kassin leveys on 45 cm, syvyys 20 cm ja korkeus 37 cm, kantokahvoissa on mittaa noin 35 cm kassinsuusta mitattuna. Koko on mitoitettu niin, että kassiin mahtuu paitsi luistimet, myös ristikollinen kypärä ja hieman asettelemalla vielä jääkiekkohanskatkin. Kantokahvat on ommeltu kassin päälle ihan muuten vaan, tuomaan ilmettä muuten yksioikoiseen malliin.


Koska enstexiä ei ollut varastoissa sen enempää, jouduin tekemään arkeologisia kaivauksia selvittääkseni, omistanko mitään muuta luistinkasseihin sopivaa kangasta. Ilokseni löysin kiitettävän suuren palan ruskeaa öljykangasta, joka oli ehtinyt odottaa sopivaa käyttökohdetta jo hyvän tovin. Olen siitä kyllä joskus muinoin ommellut esikoiselle takin, mutta sittemmin vaatteitten ompelu on jäänyt kokonaan. Kuvassa oleva kassi on lasten serkkutytölle, joten koristelin sen jämälangoista virkatulla pöllöllä. Kangas on sen verran tukevaa, ettei kassi kaivannut vuorittamista, mutta pienen lisäryhdikkyyden nimissä ompelin pohjan reunoihin ja pystykulmiin pienet taitteet aivan kuten esikoisen enstex-kassiinkin.


Serkkupoika ei olisi luultavasti kiitellyt pöllökoristeesta, joten hänen kassiinsa ompelin jo aikoja sitten virkkaamani liskon. Siinäpä sisaruksille samanlaiset kassit, kuitenkin pienillä henkilökohtaisilla tunnisteilla varustettuna. Öljykangasta olisi vielä kahteen tai jopa kolmeen luistinkassiin, mutta hillitsin itseni, sillä tarvetta oli vain näille kolmelle.

Joku saattoi kiinnittää huomiota siihen, ettei kassien kankaita ole silitetty. Kävin itseni kanssa pienimuotoisen keskustelun aiheesta päätyen johtopäätökseen, että silittäminen olisi ollut vain ja ainoastaan toimenpide, jolla saada kassit näyttämään hienommille kuvissa. Pois se minusta, että stailaisin käsitöitäni pelkästään blogia varten! Nämä kassit ovat käyttötarvikkeita, jotka saavat ruttaantua ja suttaantua, joten mitä niitä siloittelemaan. Sitä paitsi olisi ollut aivan liian vaivalloista etsiä jotakin silitysliinaksi soveltuvaa, kumpikaan kangas kun ei liene yhteensopiva paljaan silitysraudan kanssa (ei nyt puhuta mitään siitä, että taloudessa on kyllä n+1 harsoa siivouskäytössä). Lahjaompelukset ja sisustustekstiilit ovat asia erikseen, ne on mukava silittää ihan itseä ja lahjansaajaa ajatellen.

9 kommenttia:

 1. Ihania ja käytännöllisiä kasseja. Pidän just näistä aspekteista sinun käsitöissäsi. Itsekin tänään kun meidän esikoinen lähti kouluun raahaten luistimia muovipussissa, mietin miten hienoa olisi, jos olisi kunnon kangaskassi. No, meillä ei ole sopivaa kangasta siihen, joten jäänee haaveeksi. Ehkä ensi vuodeksi, kun nuorempikin tarvitsee, niin saan aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. kätevät kassit !! pitäisi itsekkin lapsille luistinkassit tehdä :) Olen ollut kovin tyytyväinen kassiin jonka sinulta taannoin ostin :) Nyt tatvitsisin vaan suuremman , opiskeluun kun tarvitaan kaikenlaista kansiota ym.. mukaan .. voisin ideoida mulle uuden :D :D

  VastaaPoista
 3. Kun puhuit aiemmin näistä luistinkasseista, kuvittelin ne paljon vähäpätöisemmiksi ja jotenkin vielä rumiksi. Noh, niinhän tuota annoit vähän olettaa. Ja sitten mä tulen tänne pällistelemään valtavan kauniita kasseja, kaikkine pöllöineen ja liskoineen. Kyllä nämä kannatti blogata.

  VastaaPoista
 4. Erityisen hyvänmallinen kassi. Tuonne sopii kauppatavaratkin mukavasti, jos niikseen. ja mun työkassi tarvii tilaa, joen semmoiseenkin mainio.

  VastaaPoista
 5. Mahtavat kassit! Ja todella käytännölliset. Menevät muussakin käytössä hienosti. On se upeaa, kun joku oikeasti toteuttaa tuommoisia, mitä itsekin olen suunnitellut tekeväni.. :D No, joskus vielä...

  VastaaPoista
 6. Mahtavan napakan oloisia kasseja! Ja ihanat virkatut koristukset.

  VastaaPoista
 7. Käytännöllisiä kasseja tosiaan! Ja kivat nuo yksityiskohdat.

  VastaaPoista
 8. Tervetuloa bloggeriin! Miuta niin kaduttaa kun en aikanaan siirtänyt kaikkia vanhoja postauksia tänne puolelle, nyt on kuvat kateissa eikä niillä teksteillä ilman kuvitusta mitään tee...

  VastaaPoista
 9. Tukevan näköisiä kasseja mukavin koristein.

  VastaaPoista