lauantai 12. tammikuuta 2013

Perusasioiden äärellä

Olen ilokseni huomannut, miten käsinneulotut asusteet ovat nykyään katu-uskottavia myös alakouluikäisten poikien keskuudessa. Niinpä oma esikoiseni omi yhdet huovutetuista tumpuistani alpakkaisine aluslapasineen hajotettuaan talvirukkasensa mäenlaskupuuhissa. Koska halusin omat tumppuni mahdollisimman pian takaisin, päädyin neulomaan pikapikaa pojalle omat tumput ja aluslapaset. Onneksi sopivat langat löytyivät varastoista.


Ensin tein aluslapaset tummansinisestä Novita Woolista, jonka olin sopivasti saanut/vaihtanut syksyn lankakirppistapaamisessa, ja joka on peräisin ajalta, jolloin Wool oli vielä merinovillaa. Silmukoita lapasissa oli 48 ja puikon koko 2,5 mm, kärjessä sädekavennus. Eipä lapanen tästä enää yksinkertaisemmaksi juuri voi muuttua (paitsi jos jättää peukalokiilankin neulomatta).


Päällystumput neuloin kaksinkertaisesta Tovesta 5 mm puikolla ja huovutin ne normaalin 60 asteen peruspyykin mukana. Tumpuista tuli juuri niin tiiviit ja pehmeät kuin pitikin, ja molempien käsineitten mitoitus osui täsmälleen oikeaan. Helppohan se on kerrankin tehdä lapselle oikean kokoista, kun sekä hänen kätensä että jalkansa ovat juuri nyt täsmälleen saman kokoiset kuin omani.


Esikoisen jalka oli kesän aikana kasvanut ulos viimetalvisista villasukista, joten oli aiheellista neuloa myös ohuet, luistimiin ja monoihin sopivat villasukat. Olisihan esikoinen tietysti voinut lainata minun sukkiani, mutta kaikki ohuet sukkani ovat kovin pitsisiä tai palmikkoisia, ja tarve oli nimenomaan sileille perussukille, jotka eivät taatusti painaisi mistään kohtaa. Tätä varten olinkin hamstrannut poistomyynnistä mustaa Tico Ticoa, varteen esikoinen halusi välttämättä yhden leveän keltaisen raidan, joka syntyi lankalaatikosta löytyneestä Baby Ullista. Näissä sukissa on 66 silmukkaa, varressa 2 o, 1 n -joustinneuletta, ranskalainen kantapää ja kärjessä sädekavennus. Tein vähän reilut, jotta varmasti mahtuvat koko talven ja on pieni kutistumisvara, viimevuotiset Tico Tico -sukat nimittäin tiivistyivät jonkinverran pesuissa.

Perustavisneuleet ovat kyllä aika tylsää neulottavaa, mutta nopeastihan nämä tulivat, kun hommaan ryhtyi. Parasta on, että tarve on taattu ja käyttäjä erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

4 kommenttia:

 1. Onpa hyvä idea neuloa aluslapaset huovutettujen alle! Komeat tuli!

  VastaaPoista
 2. upeita neuleita. Minun tekisi mieli tehdä huopalapaset virkkaamalla. Virkkasin viikko sitten itselleni huopikkaat.

  VastaaPoista
 3. Heippa!

  Olisi kysyttävää Elonpolkuja-sukkien kaaviosta, kun en taija muuten älytä... Kumpaan suuntaan sitä pitäisi lukea? :D

  VastaaPoista
 4. Kummipoikani 14v. on toivonut minulta neljänä vuotena peräkkäin huovutettuja lapasia joululahjaksi. Tykkää niistä kovasti, mutta saa ne hajalle myös alle vuodessa. Sain paikattavaksi viime jouluiset, ja niissä oli molemmissa isot reiät peukalonjuuressa, vaikka olivatkin hyvin huopuneet. Mutta todella hienoa on, että nuoret tykkäävät pitää villaa ja käsityötä yllään. Nuo sukatkin on hienot!

  VastaaPoista