maanantai 3. tammikuuta 2011

Helix cable socks eli jäähyväiset entiselle työlle


Tästä päivästä lähtien olen lähempänä 40 kuin 30 ikävuotta. Tänään olisi myös ollut vuoden ensimmäinen työpäivä, ellen olisi vapaaehtoisesti päättänyt työsuhteeni ja ryhtynyt pitkästä aikaa päätoimiseksi opiskelijaksi tavoitteenani totaalinen alanvaihto. Kunnianosoituksena ja jäähyväisinä entiselle ammatilleni neuloin itselleni sukat, joiden palmikkokuvion inspiraationa on suunnittelijan kertoman mukaan toiminut DNA:n kaksoisheliksirakenne. Heikoista kuvausolosuhteista johtuen palmikko ei valitettavasti näy kunnolla kuvissa.



Ilmainen ohje Helix cable socks -malliin taitaa löytyä vain Ravelrystä. Langaksi valikoitui puolisentoista vuotta sitten ostamani Marks&Kattensin Fame Trend, johon hairahduin hetken mielijohteesta langan värityksen ansiosta. Kallis lanka osoittautui monella tapaa pettymykseksi: jo ensimmäisen sukan varteen osui solmu, joka muutti värien liukumaa, joskaan ei onneksi kovin räikeästi. Lanka on karvaista ja huopaisen oloista ja kuten kuvasta näkyy, sukat ovat pörröiset jo suoraan puikkotuoreina. Voin vain kuvitella, miten nyppyiset nämä ovat parin päivän käytön jälkeen.


Pidän kyllä värien liukumista; vihreä ei ole läheskään noin kirkas luonnossa, vaan kauniin murrettu, harmoniassa muiden sävyjen kanssa. Ikävää vain, että minulla oli huonoin mahdollinen tuuri värien vaihtumisen suhteen siirryttäessä kantapäästä jalkaterään: inhoan tuota jyrkkää siirtymää mustanharmaasta vaaleaan. No, mitäs menin tekemään puoli mallikertaa pidemmän varren kuin ohjeessa - jätin tosin myös varrensuuröyhelön tekemättä. Vaan eihän värejä pysty koskaan ennustamaan etukäteen, varsinkaan kun väriosuuksien pituudet näyttävät vaihtelevan melkoisesti.



Näissä varresta 68 silmukalla ja 2 mm puikoilla aloitetuissa sukissa on mielenkiintoinen, minulle ihan uusi kantapäärakenne: kantapään taakse muodostuu kolmiomainen kiila vahvistettua neuletta, sen jälkeen käännetään lyhennetyin kerroksin ja kavennetaan jalkapohjassa ylimääräiset silmukat pois ennen terän neulomista pyöröneuleena. En varsinaisesti ihastunut tekniikkaan ja jouduinkin vähentämään käännöksessä olevien lyhennettyjen kerrosten määrää, jotta kantapäästä tuli tarpeeksi pyöreä omaan jalkaani. Istuvuus on kuitenkin varsin hyvä tällaiseen melko rintavaan jalkaan kuin mikä minulla on, ja sitä parantaa levennyskiilan napakka vahvistettu neule.


Unisukiksi nämä sukat taitavat kuitenkin päätyä, en usko langan kulutuskestoon lainkaan. Sukkiin kului noin 65 g lankaa, joten vielä pitäisi keksiä käyttökohde lopulle 35 grammalle. Ehkäpä siitä voisi pyöräyttää vaikkapa kämmekkäät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti