perjantai 22. tammikuuta 2016

Syvällä harmaassa metsässä

Jo jokunen vuosi sitten sain paikallisten neulojien jouluvaihdossa Tuulia Salmelan Deep in the Forest Mittens -kirjoneulelapasohjeen. Tuolloin olin vielä aika noviisi kirjoneuleen kanssa, enkä vielä erityisemmin innostunut lapasten neulomisesta. Aikoja myöhemmin nappasin samaisen neulojaporukan kesken kierrätettävästä käsityövaihtolaatikosta tumman- ja vaaleanharmaan ohuen Pirkkalangan aikomuksenani neuloa niistä anopille raitahuivi. Raitahuivin neuloin, mutta aivan muista harmaista langoista, ja niin tuli se hetki, kun tajusin Pirkkalankojen soveltuvan oikein mainiosti myös lapasiin.

Tiesin mallin olevan työläs, sillä siinä ei ole mitään toistuvaa kuviota, jonka voisi oppia ulkoa, vaan kaaviota pitää seurata jokaisella rivillä lähes ruutu ruudulta. Kaukaa viisaasti otin langat, puikot (1,75 mm yksiväriseen osuuteen ja 2 mm kirjoneuleeseen) ja ohjeen anoppilaan vuodenvaihteessa, ja siellähän valmistui ensimmäinen lapanen, kun ei ollut juuri muita houkutuksia. Toinen lapanen ottikin sitten viikkotolkulla aikaa valmistuakseen, väliin kiilasi kaikki hiljattain esitellyt jämälankasukat ja vähän muutakin. Vaan sinnikkäästi taistellen urakoin lapaset vihdoin valmiiksi asti.


Kyllähän niistä ihan hienot tuli. Alkuperäisestä mallista poiketen neuloin lapasen suun tummalla vaalean sijaan, ja olen tyytyväinen ratkaisuun. Peukalot ovat melkoisen kapeat ja pitkät, ja pitkät ovat lapaset muutenkin. Anopille näitä aluksi ajattelin, mutta noinkohan ovat hänellekin liian pitkät.

Omiin käsiin kokeillessa muistin taas, miksi en erityisemmin välitä lapasmalleista, joissa peukalokiila on sivusaumassa. Se nyt vaan on niin, että peukalo on anatomisesti hieman kämmenen puolella, ja näissä sivusaumapeukalolapasissa muu lapanen ja siten kärjen kavennuslinjat kiertyvät rumasti. Tämä lievää voimakkaampi epätyytyväisyyteni moiseen peukaloratkaisuun estää minua neulomasta monia hienoja malleja, ainakin sen aikaa, että saan ratkaistua peukalon sijoittelun ja mallineuleet uudelleen. Eniten pidän malleista, joissa peukalokiila on pari silmukkaa kämmenen puolella ja se kasvattaa lapasten silmukkamäärää niin, että ranteessa on vähemmän silmukoita kuin kämmenessä.

No jaa, lapaset kuluttivat vain noin 60 g lankaa (suurin piirtein suhteessa 35 g tummaa, 25 g vaaleaa tai jotain sinne päin), joten vielä niitä riittää useampiinkin lapasiin - etenkin kun menin hamstraamaan samaista ohutta Pirkkalankaa vielä yhden tiilenpunaisen vyyhdin viimeisimmältä vaihtolaatikkokierrokselta...

4 kommenttia:

 1. On tää kyllä jännä malli, jotenkin mystinen kuvio! Siitä punaisesta tulis hieno taustaväri, tulis metsäpalolapaset :D

  VastaaPoista
 2. Tämä on niin mahdottoman kaunis malli. Ehdottomasti tuo tumma reunus on hyvä, sehän on maata :D

  VastaaPoista
 3. Nämä on kyllä kauniit, ehkäpä sitten joskus minäkin :)

  VastaaPoista
 4. Nätit tuli. Mä luulen et nää jää multa tekemättä vaikka ihat onkin =D

  VastaaPoista