lauantai 9. tammikuuta 2016

Perhosen kosketus

Etsiskelen jatkuvasti ohuille langoille suunniteltuja kirjoneulelapasmalleja, joihin on suunniteltu myös kuviollinen peukalokiila ja peukalo, mieluiten aavistuksen kämmenen puolelle eikä suoraan lapasen sivusaumaan. Yllättävän vähän on tullut vastaan sellaisia malleja, jotka todella houkuttavat. Niinpä olikin hienoa löytää Ravelrysta ruotsalainen suunnittelija JennyPenny, jolla on paitsi useita houkuttelevia kirjoneulesukkamalleja, myös peukalokiilallisia kämmekäs- ja lapasmalleja. Ja niin sitten kävi, että ystävällinen Ravelry-neuloja halusi ilahduttaa minua Gurli-ohjeella hieman joulun jälkeen. Minä kiitin neulomalla kämmekkäät parissa päivässä jämälangoista melko pian ohjeen saatuani.


Mallin juju on siinä, että kumpaankin lapaseen/kämmekkääseen neulotaan puolikas perhonen kämmenselän sisäsyrjään, jolloin kädet vierekkäin laitettaessa muodostuu kokonainen perhonen. Tämän hienon yksityiskohdan lisäksi minua viehätti erityisesti se, miten kukkakuvio vaihtui toisen väriseltä pohjalta toiselle. Ohjeessa on kaaviot kirjoneuleeseen ja jonkin verran sanallisia ohjeita, mutta mitään kovin tarkkaa ohjetta aloitus- ja lopetusreunoihin ei ole. Minä päätin tehdä aloituksen kaksinkertaiseksi väliaikaisen aloituksen avulla, ja lopussa kavensin reilusti silmukoita ennen parin kerroksen aina oikein -reunusta.


Peukalokiilassa ja peukalossakin on asiaankuuluva kuviointi ja kämmenpuolella ihan omansa. Peukalokiilan olisi voinut aloittaa vähän myöhemminkin, nyt ranneosa jäi aika lyhyeksi ja kämmen vastaavasti omiin töppösormiini pitkäksi. Vaan enhän näitä itselleni ajatellutkaan, lahjalootaanhan ne menevät. Lankoina käytin harmaata merinosilkkistä Katria ja auringonkeltaista Lanitium ex Machinan Twist Sockia, puikkoina tuttuja 1,75-millisiä (yksiväriset osuudet) ja 2,25-millisiä (kirjoneule).

Tämä se on se minun juttuni, kirjoneule ohuista, tiukkakierteisistä villa- ja villasekoitelangoista. Ja enköhän tule neulomaan useammankin JennyPennyn mallin, sen verran kivoja koukeromalleja hän on julkaissut ison liudan.

14 kommenttia:

 1. Onpa ihanat kämmekkäät, kaunis kuvio ja värit!

  VastaaPoista
 2. Tää on tosiaankin sun juttu. (: Kauniit!

  VastaaPoista
 3. Nää on suorastaan tajunnanräjäyttävänupeat!

  VastaaPoista
 4. Upeat! Ja lankavalintojen ansiosta varmasti myös ihanan pehmeät.

  VastaaPoista
 5. Hurjan kauniit! Ja kiitos suunnittelija vinkistä, ihastuin heti!

  VastaaPoista
 6. Upeat, mielettömän upeat. Nimenomaan toi pohjavärin muuttuminen oli se juttu, joka pisti heukkomaan henkeä. Nam.
  Sieltäpä löytyi melko monta ohjetta, joita pitäis päästä kokeilemaan. Kun ny enste opettelis tuota kirjoneuletta...

  VastaaPoista
 7. Todella kauniit! Ja hienoa löytää tuollainen suunnittelija, bookmarkkasin välittömästi tuon sivun :) Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 8. Onpa kyllä todella kauniit kämmekkäät! Ja hyvät värit.

  VastaaPoista