maanantai 23. syyskuuta 2013

Lahjaksi äidille ja vauvalle

Nekolaan syntyi hiljattain uusi perheenjäsen. Kun tieto odotuksesta kiiri neuleporukassamme, pyörähti ideointikoneisto käyntiin, sillä pitihän uutukaista tulokasta ja tuoreita vanhempia muistaa käsintehdyin lahjoin. Minä tarjouduin tällä kertaa ompeluhommiin.


Synnytykseen liittyy tiettyjä epämukavuustekijöitä, yhtenä niistä jopa viikkoja kestävä jälkivuoto tai vähintäänkin tiputtelu. Siinä vaiheessa kankaiset pikkuhousunsuojat ovat mukavinta, mitä pöksyihinsä voi laittaa. Minä ompelin kahdeksan ohutta phs:aa kaikenlaisista kaapista löytyneistä kankaista, lähinnä flanellista ja ohuesta joustofroteesta. Kosteussulkukangasta näissä ei ole, mutta eipä sitä oman kokemukseni mukaan ensimmäisten jälkivuotopäivien jälkeen juuri tarvitakaan. Muovinepit löytyivät Altocumuluksen varastoista, joten vältyimme pähkäilemästä mahdollista nikkeliallergiaa.


Myös liivinsuojissa kangas hakkaa mennen tullen paperikuidun, ainakin käyttömukavuudessaan. Näihin liivinsuojiin upposi sekalainen seurakunta pieniäkin tilkkuja puuvillaa ja bambua. Mikäli liivinsuojille ei ole tarvetta, pyörylät toimivat myös pesu- ja pyyhintälappuina, onhan useimmissa toinen pinnoista joustofroteeta.
Myös vauvalle piti ommella kestävää ja pestävää kuiviketta. Nämä ovat vastasyntyneen kokoisia sisätäyttövaippoja, joissa sisäpintana on joustofroteeta ja ulkopintana joko flanellia (kissa-koirakangas) tai joustofroteeta (ruskea). Varsinaista imukerrosta vaipoissa ei ole, vaan ne voi täyttää mielensä mukaan. Minä surautin loput armeijaflanellit pieniksi lisäimuiksi, jotka voi sujauttaa vaippoihin vaikkapa harsopötkön tai muotoonommellun imun kaveriksi. Flanelliliinoja voi toki käyttää ihan muuhunkin, vaikkapa pyllypyyhkeinä.


Kangasvarastojani siivotessani törmäsin isohkoon palaseen luonnonvalkoista collegekangasta, josta keksin ommella unipussin koossa 56/62 cm. Hullulla on hullun tuuri, sillä varastojeni kätköistä löytyi myös sopivan pituinen valkea vetoketju valmiina. Unipussin kaava on Suuren Käsityölehden numerosta 11-12/2005; oma versioni on tehty ilman vuoria, sen sijaan ompelin pääntielle alavaran. Koristeeksi virkkasin rintapieleen pöllön, kuinkas muuten. Kuvassa nukella oleva, jo aikaisemmin neulottu norjalaismyssykin päätyi tähän pakettiin.


Kaiken tämän (sekä 0-2 -vuotiaille tarkoitetun hammastahnan) sain pakattua Finlaysonin Hip Hop -kankaasta ompelemaani pussukkaan. Pussukka on vuoritettu samalla kankaalla, joten se kestää vähän reilumpaakin menoa. Luonnollisesti myös tämä kangaspalanen löytyi varastojeni ehtymättömistä uumenista, ja pussin koko määräytyi kangaspalan koon mukaan. Nyörit pyörittelin puuvillaisesta jämälangasta, päihin lisäsin punaiset puuhelmet, jotka olin ottanut talteen jostakin tähän päivään mennessä jo unohtuneesta purkuprojektista.

Minun osuuteni taisi ihan hiukan karata käsistä, kun innostuin pitkästä aikaa kestoiluompelusta. Innostusta lisäsi se, että sain vihdoinkin käytettyä pitkään hillottuja kankaita järkevästi ja loppuun saakka.

Näiden ompelusten myötä lähetän Nekolaan paljon lämpimiä ajatuksia ja onnentoivotuksia!

10 kommenttia:

 1. On kyllä hieno ja ajatuksella kääritty paketti!

  VastaaPoista
 2. Hihi, joku tosiaan vähän innostui! :D Mutta niin ovat somia ompeluksia. Tuo pöllöinen unipussi on kovin soma, puhumattakaan noista ihanista kankaista, joita käytit kestojuttuihin. Parasta on, kun tietää, miten paljon näitä ompeluksia varmasti arvostetaan ja että takuulla pääsevät käyttöön.

  VastaaPoista
 3. Kaikki ihania ja tarpeellisia, kiitos vielä kerran! <3

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa lahjontaa! Ei ihme että innostumisesi tuotoksia arvostettiin. :)

  VastaaPoista
 5. Ihana paketti! Voi nuo vaipat, kun ne ovat niin pieniä... Nyyh! :) Ja arvostan phs:ia, tarttis itelleen tehdä lisää. Vauvallekin kivat "asut". Pussukka kruunaa kaiken. Hieno lahja!

  VastaaPoista
 6. Millaista kaavaa käytit noissa pikkuvaipoissa? Olen omalle pikkuiselle ommellut muutamia, mutta löytämilläni kaavoilla tuli valtavan kokoisia paketteja, jotka ylettyy pikkuisella melkein kainaloihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden vaippojen kaavat olen saanut aikanaan Kestovaippainfon kautta ja ne kantavat nimeä Mummut.

   Poista