sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Nimellä on väliä - vai onko?

Arvostan sitä, että neulemalleille annetaan nimi. Erityisesti arvostan nimiä, joilla on jokin tarina tai jotka kuvaavat hyvin neuletta. Vastakohtia oivaltaville nimille ovat Garnstudion ja Novitan mallit: voiko olla tylsempää kuin "42. Naisen pitsijakku" tai "86-10 Headband in Alaska". Garnstudion suomentajatiimi on tosin tsempannut ja antanut käännösmalleille jonkinlaisia omia nimiäkin.

Neulemallin nimen keksiminen on kylläkin aikamoinen päänvaiva. Oma mielikuvitukseni on sen suhteen melkolailla rajallinen, enkä voi ylpeillä läheskään kaikkien neulemallieni omaleimaisilla nimillä. Yritystä sentään on ollut, ja välillä on ollut vähän osumatarkkuuttakin onneksi. Hyvistä nimistä on kuitenkin krooninen pula.

Jos nimi olisi todellinen este, olisi GO4Cowl jäänyt minulta neulomatta. Vaan malli sattui olemaan lähinnä sitä, mitä olin etsiskellyt sen jälkeen kun äitini oli pyytänyt minulta 80-vuotislahjaksi mustaa kauluria. Mitäpä siitä nimestä sitten, olkoon kuinka kökkö hyvänsä.


GO4Cowl neulotaan ylhäältä alaspäin, mallikerta on 10 silmukan levyinen ja siten sovitettavissa mille tahansa kymmenellä jaolliselle silmukkaluvulle; ohjeessa annetut vaihtoehdot olivat 90 ja 100 silmukkaa. Minä tein kaulurin Debbie Blissin Primasta 3,5 mm puikolla ja 100 silmukalla. Ohje on muuten saksaksi, mutta ohjeessa on täysin ummikollekin sopiva kaavio, kunhan ei välitä eri värisistä merkeistä, ne kun saattavat vain harhauttaa kuvittelemaan, että niiden kohdalla tarvitsisi tehdä jotakin erityistä.


Kaulurista tuli juuri sellainen kuin toivoinkin: se asettuu tiiviisti kaulan ympärille, mutta laajenee laskeutuakseen ongelmitta hartioille. Langassa on 80 % bambua ja 20 % merinovillaa, joten kauluri on takuuvarmasti kutittamaton. Kokokin osui nappiin, ainakin kuvittelen niin. Minua ilahdutti tietysti myös se, että täysin ilman tarkoitusta hankittu heräteostoslanka löysi juuri sopivan käyttökohteen.

8 kommenttia:

 1. Hieno kauluri! :)

  Minä olen kyllä ihan eri mieltä noista nimistä, en nimittäin jaksa ymmärtää, miksi neulemallille pitäisi antaa nimi. ;) Minulle riittää, että kyseessä on "naisen pitsijakku" tms., ja kun itse sen sitten neulon haluamastani langasta ja väristä, niin voin sen oman jakkuni nimetä sitten haluamallani tavalla. Minusta olisi helpompaa, jos neulemallit nimettäisiin tyyliin esim. "palmikkosukat 7 veljeksen vahvuisesta sukkalangasta" kuin vaikkapa "Kerttu-sukat", joka ei sano vielä mitään. Siksi varmaan etsinkin malleja mieluiten Novitan ja Garnstudion sivuilta...

  Mutta makunsa kullakin! :) Minulla on muuten olemassa neulemallitietokanta (ja erikseen sukkamallitietokanta ja vauvaneuletietokanta), jonne laitan itselleni muistiin kaikkia kivoja vastaantulevia malleja. Sinunkin sukkamallisi ovat siellä, niillähän on nimetkin. Itseäni helpottaakseni olen jaotellut mallit esim. langan vahvuuden mukaan, niin on vähän helpompi löytää kivoja malleja siinä vaiheessa, kun jotain tiettyä etsii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käytän mallien etsimiseen lähinnä Ravelrya, jossa haku on rajattavissa hyvin monella eri tavalla, esimerkiksi langan paksuuden, materiaalin, menekin, neuletiheyden ja eri elementtien (pitsi, palmikot, kirjoneule jne.) mukaan. Sieltä löytyvät mallit on helppo lisätä omiin suosikkeihin tai jonoon ja jonon voi edelleen järjestellä eri kategorioihin oman mielensä mukaan. Uniikit nimet erottelevat vaikkapa ne lukuisat samanvahvuisista langoista tehtävät palmikkosukat toisistaan - ja parhaalla nimellä on kerrottavanaan enemmän kuin pelkkä kuvaus neuleen rakenteesta ja materiaalista.

   Poista
 2. Mä tykkään myös neulemallien nerokkaista nimistä. Ja oon kanssasi samaa mieltä, että yksilöllinen nimi jää mieleen, jolloin malleista on helppo puhua esim. neuletapaamisissa siten, että kaikki tietää, mistä mallista on kyse. Dropsin ohjeella kun neuloo, saa selittää viikon, että teen semmosta ja tämmöstä ja lopuksi näyttää vielä kuvaa, ennenkuin keskustelukumppani tietää, mistä on kyse.

  Mutta tämä musta bambukauluri on kyllä nätti. Varmasti pehmeä ja hyvä käyttää. Kaulureita tarvii aina, niitä pitäiskin neuloa enemmän.

  VastaaPoista
 3. Myös minulle on mallin nimellä suuri merkitys. Hyvä nimi myös houkuttelee tekemään työn esim. jos työn nimi liittyy vaikka suosikkisarjaan tai -elokuvaan.

  VastaaPoista
 4. Tosi nätti kauluri, asettuu hyvin :)

  VastaaPoista
 5. Miun mielestä siun malleilla on kyllä varsin mainioita nimiä! Kaunis kauluri, hillityn tyylikäs.

  VastaaPoista
 6. Kaunis kauluri!
  Minäkin tykkään, kun mallilla on nimi. Silloin sen muistaa paremmin, ja niistä on tosiaan helpompi jutella toisten neulojien kanssa. Sinun malleillasi on hyvät nimet. =)

  VastaaPoista
 7. Upea kauluri, kyllä kelpaa antaa lahjaksi!
  Mullon vähän kaksijakoinen ajattelu neuleiden nimistä. Toisaalta kekseliäät ja oivaltavat nimet ovat hienoja ja pidän niistä. Mutta sitten toisaalta ärsyttää, kun niitä ei osaa kirjoittaa oikein tai ei muista (eikä siksi löydä enää mallia).

  VastaaPoista