tiistai 26. heinäkuuta 2016

Ei mosaiikkia, kiitos

Sukka-Tourin vitosetappi osoittautui siis mosaiikkineuleeksi. Osaan kyllä tekniikan, mutta minusta se tuottaa sileänä neuleena toteutettuna useimmiten aikamoista suttua, vähän niin kuin horjuvasti tehtyä kirjoneuletta. Päätin siis hetimiten hylätä mosaiikin ja hypätä ulos kehästä käyttämällä Six Tastes -ohjeen mosaiikkikaavioita sellaisenaan kirjoneulekaavioina. Pyrin noin muutoin pitämään kiinni kisasukkamallin ominaispiirteistä siinä määrin kuin se oli järkevää. No, aika monessa kohtaa menin ja modasin, mutta tietyllä tapaa yleisilme pysyi samantyyppisenä. Langoiksi valikoituivat pienen pohdiskelun jälkeen Lanitium ex Machinan Basic Sock värissä Time Traveler sekä luonnonvalkoinen Regia.


Neuloin sukat 72 silmukalla, joka vastasi mallin kokoa M. Valitsin eteen kuitenkin L-koon kaaviot, kumpaankin sukkaan erilaisen. Puikkokoot olivat ne vakiot: 1,75 mm yksivärisissä osuuksissa ja 2,25 mm kirjoneuleessa.


Sukan sivupaneelien leveys määräytyi etu- ja takapaneelien väliin jäävien silmukkamäärien mukaan. Siksak-kuvio ei ole aivan alkuperäisen mosaiikkikaavion mukainen, vaan muokkasin sitä omaa silmääni miellyttäväksi ja kirjoneuleeseen sopivaksi. Kantakiilan vaakaraita muuttui pystyraidaksi, mikä tiivisti sopivasti muuten avarahkoa kantapäärakennetta. Lisäyksiä tein S-koon sukan mukaisesti 16 molemmille puolille, joka toinen kerros. Todellinen eri kokojen yhdistelmä tämä minun vitosetappini siis.


Varren takaosasta kantapään kautta jalkapohjaan jatkuvat kirjoneulekuviot ovat ohjeen mosaiikkikaaviot sellaisenaan, molemmissa sukissa toki erilaiset keskenään. Kantapään käännös lienee melkein ohjeen mukainen, en tosin tainnut ohjetta kovin tarkasti lopulta lukea, vaan menin ihan omalla perstuntumalla. Hyvä tuli, vähän piti tosin kursia käännöksen reunasilmukoiden välisiä rakoja nurjalta pienemmäksi sukkien valmistuttua.

Isothan näistä tuli, kun halusin etukuvion päättyvän siihen, mistä se alkoikin, vaan enpä minä näitä itselle olisi halunnutkaan. Time Traveler oli vyyhdillä aika kammottava värien sekasotku, mutta yllättäen se asettui kirjoneuleen pohjavärinä jopa kauniisti tähtisumua muistuttavaksi värimatoksi. Kirjoneulekuviot toivat mieleeni takaumia muinaishistoriallisiin tietokonepeleihin, joten taisin nimetä nämä sukat Space Invaderseiksi.

Mitä tästä etapista sitten lopulta jäi käteen? Ehkäpä tuo takana kulkeva kirjoneuleraita ja kantapää, jotka tällaisenaan kirjoneuleena toteutettuna tuntuu aika istuvalta ja näyttää hauskalta. Pitänee jättää idea muhimaan omia jatkosäätöjä ajatellen.8 kommenttia:

 1. On kyllä hienoimmat vitosetapin sukat mitä on tullut vastaan :) Olen aivan samaa mieltä tuosta mosaiikista, suttuista jälkeä tulee oli lanka- ja väriyhdistelmä mikä tahansa. Itse jätin suosiolla nämä väliin, ensin kyllä kyttäilin että minkälaisia väriyhdistelmiä nopeimmat tekevät ja josko täten tulisi nätimpiä sukkia mutta kun ei niin ei. Kirjoneuleena voisi kyllä mennä täälläkin kokeiluun!

  VastaaPoista
 2. Nää on ihanat! Sun esimerkkiä seuraten sain just omatkin vitosetapin sukat valmiiksi kirjoneuleena. Ilman sun sukkia multa olis jäänyt koko vitosetappi tekemättä, joten kiitos inspiraatiosta. Tuo kirjoneule-kantapää viehätti muakin näissä erityisesti.

  VastaaPoista
 3. Tosi hienot, tuo pohjaväri on upea. Mosaiikkia olen jonkun verran neulonut, mutta tykkään, että kuviot on oltava selkeitä, kuten General Hogbufferin Pucker-mallissa.

  VastaaPoista
 4. Nämä on kyllä niin paljon kivemman näköiset kirjoneuleena.

  VastaaPoista
 5. Kieltämättä kuvio on selkeämpi kirjoneuleena! Vähän itseänikin harmitti kuvion suttuisuus, mutta mosaiikkineulonta itsessään oli hauskaa. Kilttinä tyttönä sitten tein työtä käskettyä ja menin ohjeen mukaan. Näyttää toi kantapää sulla vähän onnistuneemmalta, ohjeen mukaan tuli vähän pussimainen.

  VastaaPoista
 6. Oijoi, kuin siistit näistä tuli kirjoneuleisina.

  VastaaPoista
 7. Selvästi paras tuon etapin sukka :D Se mosaiikki oli aika sutun näköistä...
  Kaunista tuli tähtisumusta!

  VastaaPoista