lauantai 13. joulukuuta 2014

Alusta uudelleen

Joskus syksyllä muistaakseni Novitalla ja Fazerilla oli yhteinen neulekisa, jossa peräänkuulutettiin karkkiaiheisia neuleita Novitan langoista. Idea oli kyllä oikein muikea, mutta en pidä siitä ajatuksesta, että lankafirma omii kisaneuleiden ideat omaan käyttöönsä. Huikean halvalla - muutamien Novita-lankojen ja Fazer-makeisten palkintopotilla - iso firma kerää valtavan ideapankin sen sijaan, että todelliset suunnittelijat saisivat kunnon korvauksen ja kunnian. Tai tämä vaara ainakin leijuu sen verran voimakkaasti näissä kilpailuissa, etten edes harkitse niihin osallistumista, periaatesyistä.

Kuten sanottua, idea sinänsä oli oikein hauska, ja sain heti vision Da Capo -sukista. Minulla oli valmiina keltaista Nallea, ja kysymisen vaivalla sain kanssaneulojalta hänelle tarpeettoman purkujämän ruskeaa Nallea, joten sukat olivat vain kaavioiden piirtämistä ja neulomista vaille valmiit. Alkuperäinen ajatus oli kunnianhimoinen: neuloisin Da Capo -tekstin pyöröneuleintarsiana sen sijaan, että tekisin sen jälkikäteen silmukoita jäljentäen. Kyllästyin kuitenkin intarsiakikkailuun noin kymmenen kerroksen jälkeen ja päätin tyytyä kirjomiseen.


Lopulta kirjailu silmukoita jäljentäen oli niin tuskastuttavaa, että toteutin sen vain toiseen sukkaan, toinen sai jäädä tekstittä. 54 silmukalla ja 2,25 mm puikoilla neulottuina sukista tuli oikein onnistuneet. Värit ovat varsin autenttiset, ja mielestäni onnistuin jäljittelemään suklaapatukan ulkoasuakin aika hyvin. Da Capon syntyhistoriaan liittyy kierrätys, sillä kyseinen suklaa sai alkunsa siitä, että virheelliset liköörikonvehdit sulatettiin uudelleen ja seosta terästettiin jonkin sortin rommilla. Niinpä on vähintään oikeutettua, että näissäkin sukissa on rinnakkain sekä uutta että kierrätettyä lankaa. Sukat matkasivat muutaman muun parin mukana Joulupuu-keräykseen; toivottavasti saaja on puoleksikaan yhtä tyytyväinen sukkiinsa kuin tekijä.

16 kommenttia:

 1. Kivat sukat! Myös tuo edellisen postauksen huivi on hieno! Langat olisi jo valmiina huiviin, kunhan keksisi mallin- ja tuo näyttää hyvältä!!

  VastaaPoista
 2. Ihan on näköiset. Kauniit sukat!

  VastaaPoista
 3. Kivat sukat, vaikka en Dacaposta välitäkään yhtään.

  Ja samaa mieltä olen sun kanssa tuosta kisasta.

  VastaaPoista
 4. Ihanat Mun lemppari suklaa oli nuorempana Dacapo:)

  VastaaPoista
 5. Olen sama mieltä sinun kanssa. Jos he eivät enää löydä mitään mitä vois kopioida ja julkaistaa "omalla nimellä" sitten järjestetään neulomiskisat ja saadan tällä tavalla paljon uusia ideoita-ILMAISEKSI.

  ♥ Sukat näyttävät todella herkulliselta. ♥

  VastaaPoista
 6. Huikeen kivat! Tuo kuvio ja väritys sinänsä riittää jo siihen että tulee mieleen dacapo-suklaat! Tuo on niin tympeetä tuo miten noiden kisojen ajatus on vaan hyötyä ilman että suunnittelijat saa mitään muuta kun pari kerää lankaa ja tässä tapauksessa karkkia.

  VastaaPoista
 7. Olispa ihana saada joulupaketista tuollaiset sukat!!

  VastaaPoista
 8. Samaa mieltä. Ylipäätään kisat joissa osallistuja tuottaa jotain (esim. neulonta tai valokuvaus) ja sen jälkeen kisan järjestäjällä on täydet oikeudet tuotettuun materiaaliin ovat mielestäni ikäviä. Ainakain itse olen jättäytynyt sellaisista lähes pikkeuksetta pois.

  Sukat on tosi mageet vaikka värien ystävä en niinkään ole, mutta Da Capot on hyviä ja sukkien toteutus upea!

  VastaaPoista
 9. Tosi makeet, ihan hirmuisen hienot. Tykkään dacaposta, ja nämä sukat saavat sen maistumaan suussa. Nams.

  VastaaPoista
 10. Täällä kans yksi joka aattelee just niinku siekii noista "ideakilpailuista". Kyllähän sillä taas monta Novitalehteä tekee kun kaikista kilpailutöistä ottaa ideat talteen ja vuosien mittaan julkaisee lehden "omina" malleina. Palkinnot ovat kyllä ihan mitättömiä mielestäni, herkkukori, höh!!!!!
  Mutta nuo sun sukat ovat ihanat.

  VastaaPoista
 11. Olen kutonut jo kolmet DaCapo sukat, hieman erilaisilla raidoituksilla. Tässä olisi mallia neljänsiin (jos saan "varastaa" mallin, ilman tekstiä tosin?) Keltainen ja ruskea sopii hyvin yhteen ja DaCapokin maistuu kutoessa ;)

  VastaaPoista
 12. Mikä fontti sinulla on tässä käytössä? Etsin kuumeisesti sopivaa fonttia

  VastaaPoista
 13. Mistä saisi ohjeen näihin sukkiiin

  VastaaPoista