sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Tour-de-Sock: ensimmäinen etappi

En yleensä ole kovin kiinnostunut kilpailemisesta, sillä siihen liittyy usein turhaa ryppyotsaisuutta. Vaan löytyihän se minullekin sopiva kisa: Tour-de-Sock. Kyseessä on nopeuskisa, jossa neulotaan sukkia. Ohjeet sukkiin saa pientä osallistumismaksua vastaan tietyin väliajoin, ja kukin etappi on suoritettava eli sukat neulottava ennen seuraavan etapin alkua, ainakin mikäli haluaa pysyä kisassa mukana. Kisata voi yksin tai osana viiden hengen joukkuetta, tai kuten minä, virallisena suomalaisten neulojien cheerleaderina.

Vaikka Tourilla kisataan pisteistä, meno ei todellakaan ole ryppyotsaista. Jokainen osallistuja saa kaikki sukkaohjeet riippumatta siitä, saako luotua silmukoita ensimmäisiinkään sukkiin. Suomalaisjoukkueilla on mahtava yhteishenki, eikä kansainvälinen keskustelufoorumikaan vaikuta turhan nipolta. Oleellinen asia omalta kannaltani on myös se, että pääosa osallistumismaksuista ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Ensimmäisen etapin tarvikkeiksi listattiin noin 50 helmeä sekä 100 g fingering-paksuista sukkalankaa. Lankaahan tästä taloudesta löytyy, mutta helmiostoksille oli pakko lähteä. Onneksi minulla sentään oli 0,6 mm virkkuukoukku, jolla uskoin saavani helmet silmukoihin. Helmi-lanka -yhdistelmävaihtoehtoja minulla oli lopulta useampikin, mutta nähtyäni ensimmäisen etapin The Secret Fan -ohjeen päätin tarttua alkuperäiseen suunnitelmaani, pinkkiin Opaliin ja rubiininpunaisiin helmiin.


Pääsin aloittamaan sukat vasta reilun vuorokauden päästä ohjeen julkaisuhetkestä. Lopulta valmistuminen vei kuitenkin vain vähän reilut pari vuorokautta siitäkin huolimatta, että kävin välissä silmäluomileikkauksessakin. Ensimmäistä sukkaa tuhrasin pidempään ja purinkin välillä neulomuksiani, sillä halusin kuvion ylettyvän pidemmälle jalkapöydän päälle kuin mitä ensimmäinen yritelmäni oli. Ensimmäisestä sukasta tuli myös vähän turhan nafti kooltaan, sillä tarkoitus olisi antaa nämä sukat eteenpäin, joten purin kärkikavennukset ja pidensin sukkaa muutaman kerroksen. Toinen sukka valmistuikin reilusti nopeammin, kun kokoasia oli valmiiksi selvillä.


Mallin juju on helmet, jotka tulevat johonkin vapaavalintaiseen viuhkaan sukassa. Minä halusin helmiviuhkan molempien sukkien varteen ylös ja taakse. En ole aivan vakuuttunut helmien hienoudesta juuri tässä mallissa, mutta oli joka tapauksessa mukava opetella kokonaan uusi neulomiseen liittyvä asia. Opin myös uuden silmukoiden luontitavan, twisted German cast on -metodin. Mallissa on kaunis yksityiskohta kantalapussa, jossa on kahta erilaista vahvistettua neuletta. Jos kisassa olisi ollut lupa sooloilla, olisin kyllä neulonut viuhkojen oikeat silmukat kiertäen, jotta ne olisivat korostuneet kauniimmin. Vaan tässä kisassa pitää pysyä tiukasti ohjeessa, mikä on jo sellaisenaan melkoinen haaste minunlaiselleni sooloilijalle.

Toisen etapin ohje julkaistaan huomenna alkuillasta. Sitä varten tarvitaan taas 100 g fingering-paksuista lankaa sekä muutama kymmenen metriä kontrastiväriä. Jään jännityksellä odottamaan, mitä uutta pääsen opettelemaan toisella etapilla - ja pystynkö neulomaan etapin sukat määräajassa.

P.S. Ensimmäisen etapin voittajaksi kiri muuten suomalainen Speedy Finns -joukkue! Joukkueen toiseksi nopeimman neulojan sukkia voi käydä kurkkaamassa Tanssivat puikot -blogissa.

5 kommenttia:

  1. Kaunis malli! Olisin itsekin osallistunut, jos olisin tiennyt ettei ole pakollista saada kaikkea valmiiksi. Mutta ehken sitten seuraavalla kertaa:)

    VastaaPoista
  2. Voi pinnkimys, kauniit on sukat!
    Ja siis sukat valmiiksi kahdessa vuorokaudessa leikkauksesta huolimatta? :D Huhhuh!

    VastaaPoista
  3. Upeat sukat ja nopeasti ne neuloit!

    VastaaPoista
  4. Huh-huh, sun tahtia, vieläpä helmien kanssa. Ja komeat on sukat!

    VastaaPoista
  5. Ei kun mä olin meidän joukkueessa vasta kolmas joka sai sukat valmiiksi. :)

    VastaaPoista