lauantai 28. huhtikuuta 2012

Jorvi-projekti


Päättäjät keksivät säästää Jorvin sairaalan synnytysosastolla vastasyntyneiden myssyjen hankinta- ja pesukustannuksissa päättämällä, että vastasyntyneille puetaan kestävän ja pestävän puuvillamyssyn sijaan kertakäytöistä verkkotuubia, sitä samaa, jolla päässä olevat haavasiteet saadaan pysymään paikallaan. Kätilöistä lähtenyt kansanliike neuloa kaikille Jorvissa 2012 syntyville vauvoille omaksi annettavat pipot saavutti myös minut maalis-huhtikuun vaihteessa. Ensin päätin neuloa edellisestä postauksesta tutun norjalaismyssyn, vieläpä samoista langoista, mutta neljän kerroksen korkuisin raidoin. Silmukoita on kuusi vähemmän, jotta koko olisi hieman pienempi. Nauhoja en toistaiseksi ole laittanut, ehkäpä virkkaan tai punon jonkinlaiset nyörit ennen myssyn toimittamista Jorviin.Seuraavaksi nappasin sytomyssylahjoituslangoista Anttila Oy:n Sofien ja pyöräytin siitä 2,5 mm puikoilla Baby Leaves Baby Hatin (Ravelry-linkki ilmaisohjeeseen). Nuken päänympärys on 38 cm; uskon pikkuisen lehtipipon näyttävän mukavammalle hitusen pienemmässä päässä.


Näiden kahden pikkupipon jälkeen painiskelin itseni kanssa hetken, jatkaisinko vauvamyssyjen parissa, vaikka se olisikin pois sytomyssyneulonnastani. Vaikka vastasyntynyt kinkkuverkko päässään ei ole kovin houkutteleva visio, on vauvan syntymä kuitenkin sinänsä jo iloinen asia. Toisekseen, synnyttämään lähtijä voi jo etukäteen pakata mukaansa myssyn vauvalleen, jolloin kinkkuverkolle ei ole lainkaan tarvetta. Ja vaikka verkko päässä joutuisi elämänsä aloittamaan, on se yleensä kuitenkin varsin lyhyt aika. Sen sijaan syöpä ja sytostaattihoitoja mahdollisesti seuraava hiustenlähtö on shokki ja pidempiaikainen projekti, jolloin mikä tahansa ilahduttava asia on tarpeellinen ja tervetullut. Näistä mietteistä huolimatta päätin neuloa muutaman vauvapipon lisää.Ensin syntyi kerästä Schachenmayr smc Cotton Bamboo Batikia 3 mm puikoilla kolme peruspipoa päälaelta aloittaen. Aloitin kahdeksalla silmukalla ja lisäsin joka toinen kerros kahdeksan silmukkaa, kunnes silmukoita oli 72 (vasemmanpuoleisin) tai 64 (kaksi muuta). Sen jälkeen neuloin 18-20 kerrosta sileää ja neljä kerrosta joko helmineuletta tai vuorotella oikein ja nurin. Viimeisen myssyn reunaan piti lainata oranssia jämälankaa omista varastoista, mutta aika huomaamattomaksi langanvaihto onneksi jäi. Olipa muuten hassua neuloa pitkästä aikaa sukkapuikoilla, silmukoita kun oli sen verran vähän, että 40 cm:n pyöröpuikko oli vähän turhan pitkä (ja ainoa letkeäkaapelinen pitkä pyöröpuikkoni oli kiinni keskeneräisessä huivissa). Näin tuli korkattua myös neulojatoverin minulle jo aikoja sitten lahjoittama neljän puikon koivupuinen Brittany-setti. Setistä oli siis katkennut yksi puikko, mutta minähän neulon joka tapauksessa neljällä puikolla viiden sijaan, joten minulle neljä sukkapuikkoa on jo täysi setti.Pikkupiposet syntyvät hetkessä, joten niihin jää koukkuun. Raitapipoihin sain upotettua myös puuvillajämäpussini "ongelmanöttösiä", niitä, jotka olivat joko värinsä tai koostumuksensa vuoksi eriparia keskenään ja toisaalta liian pieniä eriä mihinkään järkevään yksin. Pohjalankana näissä pipoissa oli Novitan Luxus Cotton (vihreä, vaaleansininen, beige) sekä Novitan Suvi (valkoinen) ja The Cotton Garden Viola (keskisininen), raitalankoina kaikenlaista (ainakin Novitan Samos, Alabama ja Santorini sekä SandnesGarn Mandarin Classic ja Schachenmayr nomotta Denim). Suvin ja Violan neuloin 2,75 mm puikoilla (nekin koivupuiset sain samalta neulojatoverilta kuin 3 mm Brittanyt), langanmenekki oli vähän lankakombinaatiosta riippuen 15-20 g / pipo.Yksivärisiäkin piti tehdä, kun Luxus Cottonia riitti ja se tuntui niin pehmoiselle vastasyntyneitä ajatellen. Oman melenkiinnon ylläpitämiseksi testailin erilaisia pintaneuleita paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Hurricane Hat -imitaatiota (alhaalla keskellä) lukuunottamatta nämäkin on neulottu päälaelta aloittaen.


Näiden myssyjen jälkeen päätin taas siirtyä sytomyssyilyn pariin. Jos niistä jää sopivia jämiä, saatan pyöräyttää muutaman raitapipon vielä Jorviinkin, mutta eiköhän tässä ole pääosin minun osuuteni vastasyntyneiden ja heidän perheidensä ilahduttamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti