keskiviikko 14. maaliskuuta 2007

Vaalisalaisuuksia


- miksi ihmeessä? Tänään lehdessä uutisoitiin, että suomalaiset pitävät tiukasti kiinni vaalisalaisuudesta ennen äänestämistä. Edes puolisot eivät kerro toisilleen, ketä aikovat äänestää. Vaaleista, puolueista ja äänestyskäyttäytymisestä puhutaan vain yleisellä tasolla, vasta jälkikäteen voi aiheesta keskustella tarkemmin.

Minä en oikein tajua, mikä juju vaalisalaisuudessa on. Muistan sen omasta lapsuudestani: vanhempani kommentoivat todella niukasti edes sitä, mitä puoluetta kannattavat. Eivätkö juuri vaalit ole mitä suurimmassa määrin ihmisiin vaikuttamista ja vaalien alus sitä aikaa, kun kukin ehdokas ja puolueet yleensä lupaavat ja linjaavat? Jos potentiaalisista äänestyskohteista keskusteltaisiin avoimesti, se toisi kenties uusia näkökulmia. Minä ainakaan en jaksa ottaa omin päin lähellekään tarpeeksi selvää puolueiden linjoista tai yksittäisten ehdokkaiden mielipiteistä, vaan mieluusti muodostaisin käsityksiäni mielenkiintoisten keskustelujen ja argumentoinnin pohjalta.

Miten siis itse äänestän? Siinäpä pulma. Perinteisesti olen äänestänyt aina eduskunta- ja kunnallisvaaleissa vihreitä. Toistaiseksi vaalipiiristäni ei ole koskaan päässyt yhtään vihreää eduskuntaan asti ja tänä vuonna harkitsin, josko lakkaisin heittämästä ääntäni täysin hukkaan ja loikkaisin jonkun mukavanoloisen kokoomuslaisen naisen taakse. Onhan se kokoomus minulle vähän liian oikealla ja ehkäpä juuri tänä vuonna vihreä ensimmäistä kertaa yltäisikin Arkadianmäelle saakka, kiitos Vasemmistoliiton kanssa solmitun teknisen vaaliliiton. Vaaliliitossa piilee kuitenkin susi lampaan vaatteissa: jos vihreiden kärkinimi ei kerää tarpeeksi kannatusta, ääneni menee vasemmistoliittolaiselle. Se taas on ristiriidassa sen kanssa, että vaihtoehtona vihreän äänestämiselle pohdin nimenomaan kokoomuslaista naista.

Sunnuntainahan se on päätettävä, äänestyskopissa viimeistään. Jos Suvi-Anne Siimes luotsaisi edelleen Vasemmistoliittoa, päätös olisi helppo ja vihreä. Vaan on se Jyrki Katainen aika lutuinen mies, ja vielä maakuntalaisia... ja äänestinhän sentään Niinistöä vuosi sitten presidentinvaaleissa ;-).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti