keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

Kestovaipat vievät aikaa lapsilta?

Maakunnan johtavassa sanomalehdessä on tänään artikkeli eettisestä kuluttamisesta ja sen esteistä. Yhdessä artikkelin kuvateksteistä pienen pojan äiti sanoo heidän käyttävän kertakäyttövaippoja, "vaikka toiset äidit tuomitsevat vaippavuorien kasvattamisen". Heillä käytetään kertakäyttövaippoja, koska "Kertakäyttövaipat ovat käytännöllisiä ja aikaa jää enemmän lapselle, kun ei tarvitse koko ajan pyykätä."

Minulle on jokseenkin samantekevää, miten kukin vaipattaa lapsensa vai vaipattaako lainkaan. Sen sijaan ärsyynnyn välittömästi, jos minut leimataan yksioikoisesti kertakäyttövaipattajia tuomitsevaksi vain siksi, että meidän perheessämme kestovaipat ovat yksinkertaisesti kaikille mieluisin vaihtoehto. Vielä enemmän riepoo, kun kestovaippavastaisuutta perustellaan pyykinpesun vaivalloisuudella ja sillä, että pyykinpesuun käytetty aika on pois lapsilta. Omasta näkökulmastani katsottuna väheksyttävämpää syytä saa hakea. On ihan OK, jos kestovaipat eivät kertakaikkiaan kiinnosta tai kertakäyttövaipat jostain muusta syystä ovat omalle perheelle sopivampi ratkaisu. Vetoaminen siihen, että kestovaippojen pesu vie aikaa lapsilta, on niin arvolatautunut ja tietyllä tavalla tuomitseva, että väitteen naivius on sen rinnalla pieni murhe.

Tiedoksi, vaippapyykkikin pestään koneella, ei käsin. Minulta koneen täyttämiseen kuluu noin minuutti lasten mentyä nukkumaan. Toinen minuutti kuluu, kun käyn siirtämässä vaipat koneesta kuivausrumpuun ("mutta sehän on epäekologista!" - narulle ripustaminen veisi varmaankin vartin) ja kymmenminuuttinen, kun taittelen harsot valmiiksi. Jos tämä on traumatisoivasti lapsilta pois, miksi ihmeessä lapsiperheet eivät käytä kertakäyttöastioita, vaan lataavat ja purkavat astianpesukonetta, vaikka sekin aika on lapsilta pois?

Eihän kukaan ole jatkuvasti lasten saatavilla saati heidän sirkustirehtöörinsä. On luonnollista, että perheessä tehdään kotitöitä, monesti yhdessä lasten kanssa. Uskallan väittää, että meillä juuri kestovaipatuksen takia vauvan kanssa vietetään enemmän aktiivista aikaa kuin jos käyttäisimme kertakäyttövaippoja. Olemme valinneet omasta halustamme sen, että vaippa vaihdetaan heti sen kastuttua - eli välillä puolen tunnin välein. Ja joka kerta vauvan kanssa seurustellaan ja häntä pyöritellään käsissä.

Että se siitä ajasta, joka on kestovaippojen takia lapselta pois...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti