perjantai 3. helmikuuta 2017

Pientareella

Melko pian saatuani Talvipuutarha-sukat valmiiksi bongasin Ravelrysta saman suunnittelijan uusimman projektin, joka houkutteli heti. Esitin toiveen ohjeesta, ja onnekseni sellainen olikin jo olemassa valmiina testineulottavaksi. Tarjouduin vapaaehtoiseksi ja siinä samalla sain hyvän syyn tilata Titityystä Tukuwool Sockia kokeiluun.


Luontoaiheisen kuvion innoittamana päädyin hyvinkin perinteisiin väreihin: pohjavärinä on harmaa Auri, kukkavärinä punainen Hohka ja lehtivärinä vihreä Lehto. Arvioin Tukuwool Sockin neuloutuvan lähinnä sport-lankojen tapaan, joten tein joustimet 2,0 mm puikoilla ja kirjoneuleosat 2,5 mm puikoilla. Hyvä valinta, sanoisin, sillä pahemmin kiristelemättä sukista tuli oikein oivallisen kokoiset ystävälleni, jonka jalan koko on 39. Ainoa ongelma tuli, kun pohjaväri loppui juuri toisen sukan kärkikavennuksien alussa, joten ohjeenmukainen yksi vyyhti ei minulla ihan riittänyt. Onneksi suunnittelija lähetti nöttösen omista mallisukistaan yli jäänyttä lankaa, joten uutta ei tarvinnut tilata.


Tässäkin mallissa on vain yksi koko, mutta periaatteessa terän pituutta voi säätää muuttamalla varressa tehtävien sivukiilojen aloituskohtaa. Oikean aloituskohdan arvioiminen vaatii kuitenkin sekä tuntemusta mallissa käytetyn fleegle heel -kantapäämallin rakenteesta ja siten sen tuottamasta pituudesta että laskutoimituksia omaan neuletiheyteen suhteutettuna. Ei ihan aloittelijan hommaa, sanoisin. Itsellenikin oli ensimmäinen kerta neuloa fleegle heel, joka on monessa mielessä saman tyyppinen kuin strong heel, mutta kuitenkin erilainen. Sopinee erityisen hyvin rintavalle jalkatyypille ja niille, jotka eivät pidä silmukoiden poimimisesta missään sukan vaiheessa.

Tukuwool Sock oli jouhevampaa neulottavaa kuin olin odottanut aikaisemmin neulomani Tukuwool Fingeringin perusteella. Liekö syynä ollut rennohko käsiala vai langassa mukana ollut vahvike, mutta joka tapauksessa lanka liukui sormilla ja puikoilla yllättävän kivuttomasti. Tuntuma on rehellisen rouhea, mutta kuitenkin pehmoinen, ja sukat ovat takuuvarmasti lämpimät ilmavuutensa ja paksuutensa vuoksi. Voisiko parempaa projektia ollakaan Suomen 100-vuotisjuhlavuonna kuin sellainen, jossa langat ovat Suomessa kehrättyä ja värjättyä 100 % suomalaista villaa ja ohje on suomalaisen suunnittelijan käsialaa.

1 kommentti:

  1. Nätit sukat =D Tukuwoolista tulee varmaan mukavan lämpimät sukat mulla on tuolla pari vyyhtiä odotamassa sopivaa mallia.

    VastaaPoista