sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Lämmintä käsille


Vaikka mieleni on virittynyt yhä voimakkaammin huivineulontaan, on puikoilta sentään välillä päässyt myös pienempiä ja nopeampia töitä.Kälyni pelasti kirpputorilta minulle huikeanvärisen hahtuvakiekon, josta neuloin ja huovutin oikeat Voimalapaset; oman läppärini näytöllä kuvan värit eivät tee lainkaan oikeutta keltaoranssin hehkulle ja punaoranssin lämmölle. Nämä tumputhan ovat oikea tuli ja leimaus, silkkaa energiaa varrensuista kärjenpäihin. Käytetty hahtuva oli yksisäikeisenäkin paksua ja poikkeuksellisen tiivistä, todella nautinnollista neulottavaa esimerkiksi virolaiseen hahtuvaan verrattuna; kunpa mukana olisi ollut vyöte, jotta tietäisin hahtuvan merkin ja valmistajan (villi veikkaukseni on Pirtin kehräämö). Lapaset on neulottu jälleen kerran 3 mm puikolla ja 44 silmukalla aloittaen, huovutus hoitui 60 asteen päivittäispyykin mukana vain vähän tavallista matalammilla linkouskierroksilla. Koko on tietysti täydellinen itselleni, joten en takuulla raaski luopua näistä(kään) tumpuista. Pian voinkin tehdä huovutetuista lapasistani pitkän koristenauhan vaikkapa ensi vuoden joulukuuseen...Ei ihania hahtuvatumppuja ilman toisiakin. Vihreät tumput on neulottu täysin samoilla spekseillä kuin kelta-oranssit, mutta hahtuva oli jälleen kerran virolaista kaksinkertaisena (kälyn kirpputorilta löytämää, totta kai). Väri on minun makuuni lähes täydellinen keväänvihreä, mutta koska minulla on jo yhdet lähes saman väriset huovutetut tumput, nämä menivät lastemme 10-vuotiaalle serkkupojalle.


Äidiltäni oli jäänyt omista neulomuksistaan yli yksi täysi kerä Novitan Luxus Alpacaa ja minä lupasin jalomielisesti tarjota kerälle kodin. Varsin pian se kertoikin haluavansa muuntua kämmekkäiksi.Kämmekkäiden esikuvana toimi WinterWonderland Mitts -malli, jota muuntelin omiin tarpeisiin sopivaksi. Toisin kuin alkuperäinen malli, omat kämmekkääni on neulottu ylhäältä alaspäin, sillä halusin varmistua langan riittävyydestä. Ylhäältä aloittaminen mahdollisti myös palmikkokuvion täsmäämisen niin, että aloitus- ja lopetusjoustimen sai kohdistettua juuri oikeaan kohtaan palmikkokuvioon nähden. Aloitin 48 silmukalla ja 2,5 mm puikolla, tein 8 krs joustinta ja yhden mallikerran palmikkokuviota, siirsin 4 silmukkaa hakaneulalle peukaloaukon kohdalta ja loin tilalle 14 s. Kaventelin peukalokiilaa joka kolmas kerros, kunnes työssä oli jäljellä enää 44 s, näin sain ranteesta istuvamman. Sen jälkeen tein menossa olleen palmikkomallikerran loppuun ja perään vielä yhden kokonaisen ennen kahdeksan kerroksen joustinta. Peukalossa on 20 silmukalla 8 krs sileää ja 4 krs joustinta. Lopulta kämmekkäisiin kului lankaa vain 35 g, joten pidemmätkin varret olisi voinut neuloa. En halunnut kuitenkaan lähteä miettimään levennyksiä käsivartta varten, joten jätin varret suosiolla kohtuullisen lyhyiksi.


Novitan Luxus Alpaca on todella pehmeää, ja tällä kokemuksella ostaisin sitä mielellään lisääkin, sillä myös neuletuntuma oli mukava. Kämmekkäistä tuli käteen aivan ihastuttavan tuntuiset ja pidän ulkonäöstäkin, mutta ääreisverenkierroltaan minua heikompi sisareni saa nämä työkäsineiksi. Julkisella paikalla toimivan yleisön palvelijan käsissä kämmekkäät saanevat myös ansaitsemaansa huomiota ja ihailua.


P.S. Vielä ehtii osallistua lankainventaarioveikkaukseen. Seuraavassa postauksessa on tiedossa tuloskatsaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti