torstai 1. elokuuta 2019

Hidden Riches eli Tour-de-Sock 2019

Tänään on tämän vuoden Tour-de-Sock -KAL (eli yhteisneulonta, ei kisa) edennyt neljänteen etappiinsa. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että julkaisin koko KAL:n ainoan uuden mallin ohjeen, joka kantaa nimeä Hidden Riches. Ohje on toistaiseksi vain englanniksi, ja se on ladattavissa maksutta Ravelrysta elokuun 11. päivän loppuun saakka. Sen jälkeen saatan muuttaa ohjeen maksulliseksi.

Kaikki alkoi oikeastaan jo joskus viime kesänä, kun tuumailin, että voisin suunnitella jotakin itselleni vähän epätyypillistä kesän 2019 Tourille tarjottavaksi. Olin jo pitkään halunnut soveltaa Lesley Stanfieldin Kauneimmat neulemallit -kirjan tiettyä mallineuletta sukkiin, joten otin sen suunnittelun lähtökohdaksi.


Ensimmäisen kokeiluversion neuloin Lanitium ex Machinan Merino Bamboo Sockista. Mallineuleen luonteen vuoksi aloitin kärjestä ja leveän kantapääkäännöksen jälkeiset kiilakavennukset sijoitin varren takana kulkevan pitsineuleen sivuihin. Sukan edessä lisäsin viimeiseen mallikertaan kokeeksi helmiä.

Ensimmäinen versio ilman mitään keskikuviota näytti kovin orvolta ja keskeneräiseltä. Otin keltaisen Merino Bamboo Sockin ja lisäsin keskelle pientä palmikkoa sekä koko matkalle helmiä.


Paljon parempi! Vaan vieläkin jäi parantamisen varaa, sillä mallikertatoiston kerroslukumäärä ei ollut neljällä jaollinen takana kulkevan mallineuleen tapaan, joten etu- ja takakuviossa olevien lehdyköiden synkronointi samaan tahtiin kulkevaksi ei olisi onnistunut niin, että se olisi toiminut missä tahansa kokovariaatiossa.

Kolmas kerta toden sanoi, ainakin muistaakseni.


Kässäkerhon BFL Sock (värisävyssä Kevät) on hieman LeM:n Merino Bamboo Sockia ohuempaa, joten mallikertoja tarvitsi enemmän. Niinpä päätin suunnitella varren yläosaa varten monta erilaista lopetuskaaviota, jotka mahdollistavat varren pituuden säätämisen noin sentin tarkkuudella. Vihreisiin sukkiin käytin myös pienempiä, koon 8/0 siemenhelmiä, kun edellisessä kahdessa parissa olin käyttänyt 6/0-kokoa.

Niin monta kertaa olin muokannut mallia matkan varrella, että ohjeen ollessa jo suunnilleen kasassa halusin neuloa vielä yhden malliparin, tällä kertaa rakkaan ystäväni erityisesti tätä tarkoitusta varten värjäämästä Vole's Nest Merino Sockista värissä Linnea Borealis.


Tässsäkin malliparissa on pienet koon 8/0 tsekkiläiset siemenhelmet, joiden väri on hienostunut läpikuultava haraa. Malli toimii moitteetta myös ilman helmiä, mutta helmet antavat kyllä kivaa ryhtiä kuviolle.


Ohjeessa on kolme kokoa, mutta vain yhdet kaaviot sekä eteen että taakse; vain niiden välisten sileän neuleen osuuksien leveys vaihtelee koosta toiseen. Takaosan kuvio on synkronoitu kulkemaan samaa tahtia etuosan sivulehdyköiden kanssa ihan neulomisen helpottamiseksi.

Tämä malli on totisesti kaukana tyypillisestä tyylistäni, onhan tässä vähän kaikkea: pitsiä, palmikoita ja helmiä. Puolustuksekseni voin vain sanoa, että tämä tosiaan oli suunniteltu kilpaneulontaa ajatellen niin, että mallissa olisi kaikenlaista pientä puuhastelua ja toisaalta se olisi helppo tuomaroida selkeiden mallikertatoistojen vuoksi. Jään mielenkiinnolla odottamaan neulojien reaktioita syrjähyppyyni herkemmän tyyli puolelle.

4 kommenttia: