lauantai 25. toukokuuta 2019

Palanen kauneinta

Jo kauan ennen sukkakirjaprojektia olin kehitellyt kirjoneulemallia, johon voisi yhdistää helmiä. Koska helmet ovat melko epäkäytännöllisiä sukan terässä, päätin suunnitella terästä yksivärisen ja sileän sukan, jossa olisi jotain pientä jekkua kantapäässä ja itse näyttävin osuus varressa. Niin sai alkunsa Palanen kauneinta -nimen saanut sukkamalli, jonka kirjoneulekuvion alkuidea on vanhasta ruotsalaisesta kirjontakirjasta. Ohjeen kirjoitus jäi puolitiehen kaikenlaisten pienten hankaluuksien vuoksi, mutta kirjaa varten päätin selättää haasteet ja toisaalta hyväksyä malliin jääneet puutteet.Tämä malli neulotaan varpaista varteen, mutta aivan yhtä hyvin sen voin kääntään neulottavaksi varresta varpaisiin. Kantapäässä on ensin jalkapohjan puolella leveä käännös, jossa lisätään silmukoita, minkä jälkeen lisätyt silmukat kavennetaan pois joustinneuleisen kantapääkiilan myötä. Kukaan ei kiellä neulomasta kantakiilaakin sileänä neuleena, mutta minä halusin kantapäähän samaa joustinneuletta kuin sukan suuhun - näin sieluni silmin, miten näitä sukkia käytettäisiin hollannikastyyppisten kenkien kanssa.

Kirjoneuleeseen on sijoiteltu helmiä tuomaan vähän bling blingiä:Ihan yhtä hyvin helmet voi jättää pois, kirjoneule toimii mainiosti ilman niitäkin. Kokoja malliin on sarjoitettu kolme (64, 68 ja 72 s), mutta nuo silmukkamäärät tarvitaan lähinnä kirjoneuleosuutta varten, muuten kokoa voi säätää mielensä mukaan. Kantapään malli on helppo vaihtaa ihan miksi muuksi tahansa oman mielen mukaan.

Kelta-vihreä-valkoisissa sukissa on käytetty Louhittaren Luolan Väinämöistä värissä Sahrami (lämpimänkeltainen), iKKen BFL Sockia (uniikkivihreä) ja valkoista DROPS Fabelia sekä meripihkan värisiä tsekkiläisiä siemenhelmiä kokoa 8/0.

Kun vihdoin sain kasattua ensimmäisen ohjeraakileen, päätin neuloa toisetkin sukat. Tällä kertaa käytin iKKen BFL Sockia värissä October Rust (ruskeankirjava), KVG Woolworksin merinosukkalankaa värissä Curry (sinapinkeltainen) ja iKKen Glitter Sockia värissä Ivory (norsunluunvalkoinen) sekä harmaita siemenhelmiä.


October Rust ja Curry ovat aivan käsittämättömän kauniita syysvärejä. Kirjavan langan kanssa sileä kantakiila olisi ollut ehkä kauniimpi, mutta tein kuitenkin oman ohjeeni mukaan ihan kirjaa varten.

Jos nyt suunnittelisin tätä mallia uudelleen, muttaisin kantapään käännöksen silmukkamäärän parittomaksi niin, että saisin kantakiilan joustimesta symmetrisesti 1 otr, 1 n -joustimen ja saman joustimen myös sukansuuhun. Näin joustin myötäilisi kirjoneulekuvion pykäreunaa paremmin. No, näitä suunnittelumokia mahtuu jokaisen reitille, joten jospa tämän pikkuvian kanssa pystyisi elämään.

1 kommentti: