sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Nolla Novitaa!

Niinhän siinä kävi, että päättäväisyyksissäni puskin veljelle tarkoitetun tilkkupeiton valmiiksi nopeammin kuin oli alunperin tarkoituskaan.


Veljen lahjoittamia Novita 7 Veljestä Nostalgia -lankoja oli alunperin 1,5 kg, joista 600 g sinisävyistä, 600 g harmaasävyistä ja 300 g violetinpurppuraista. Sinisistä ja harmaista neuloin 20 cm x 20 cm kokoisia tilkkuja kulmasta kulmaan, yhteensä 36 kpl. Niistä tilkuista 35 päätyi kuvan peittoon, jossa tilkut on yhdistetty napakasti ommellen.


Peiton koko on siis noin 100 cm x 140 cm eli sellainen istuessa jalkojen päällä pidettävä vain. Purppuraisista neuloin ensin yhdet tossut, sukat ja nuken nutun, ja loput (kuten sinisten ja harmaiden pikkujämät) pusersin sekalaisiksi peittotilkuiksi hyväntekeväisyyteen. Kun vihdoin sain kaikki, ihan kaikki Seiskaveikat ja muutkin pesunkestävät paksulangat neulottua pois varastoistani, tuli uskomattoman kevyt olo: ihan kevyin perustein en enää paksuja markettilankoja neulo.

Moni pitää tällaista asennetta markettilankoihin kermapyllyilynä. Sitä se ehkä onkin, mutta sellaista mikä tahansa harrastuselämä on. Satunnaisesti pari kertaa talvessa hiihtävälle riittää Prismasta ostettu suksipaketti, enemmän harrastava käy välineensä urheilukaupan ketjuliikkeestä. Tosissaan harrastava puolestaan etsii erikoisliikkeen, ja ammattimaisesti hiihtävä hankkii yksilöllisesti kustomoidut kapulat. Minun neulomisharrastukseni on nykyisin siellä jossain erikoisliikkeen ja kustomoinnin välimaastossa. Se ei tarkoita sitä, etteikö paikkaansa olisi muillekin tavoille harrastaa, tai että hifistely olisi sen hienompaa kuin muukaan harrastaminen, mutta niin se taitaa olla, että paluuta entiseen ei ole.

Tästä on hyvä jatkaa kohti lankavaraston totaalinollaamista.

9 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen. Olen päässyt kaikista Novita-langoistani hiljattain eroon. Vanhoilla päivilläni olen havahtunut, että on paljon neuloja- ja käyttäjäystävällisempiä lankoja erikoisliikkeissä. Neulomasi peitto näyttää hyvältä ja on varmaankin lämmittävä yksilö.

  VastaaPoista
 2. Just hyvin kirjoitit tuon välineiden hankinnan. Ja siis sama pätee lankoihin ja muihin neulonta- ja käsityövälineisiin.
  Ihan oon iloinen sun kanssa n-langattomuudestasi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos että kirjoitit markettilankojen välttelystä. Minä myös kuulun tuohon erikoisliikkeet / kustomoidut sarjaan. Kun neuloo tosi paljon on suuri ilo toteuttaa se loistavilla välineillä. Näin myös omat taidot kehittyvät, kun ei tarvitse takkuilla onnettomin langoin ja katkeilevin puikoin.

  VastaaPoista
 4. Sinunkin suunnittelemissasi malleissa on joitakin, joihin mielelläön valitsee 7-veljestä tai Nallea. Koska ne helposti löytyvät lähikaupasta ja niissä on usein kivoja värisävyjä. Samoin esim. Niina Laitisen töihin. Että kyllä Novitan langat myös palvelevat hyvän designin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät markettilangat ja kauniit mallit ole tokikaan toisiaan poissulkevia asioita. Minä vaan en enää nauti paksujen lankojen neulomisesta ja ohuidenkin osalta neulon niitä, jotka omiin käsiin tuntuvat ja silmiin näyttävät kauniilta.

   Poista
 5. Vauvanpeitoksi sopivan kokoinen, esim. vaunuihin. Jospa veljesi saisi vauvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu - toivottavasti ei kuitenkaan :D. Vanhapoikaveljeni on jo 58-vuotias, joten aika epätodennäköinen skenaario on. Tuntui olevan silti tyytyväinen saamaansa peittoon, kun sen hänelle pari päivää sitten annoin.

   Poista
  2. Ok :D No voihan se onni yllättää. Mukava, kun on iloa nytkin.

   Poista
 6. Hienosti kiteytit asian! Niin samaa mieltä, vaikka joskus saatankin vielä N-langasta jotain neuloa, kun sitä vielä varastossa on.

  VastaaPoista