sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Trapetsi goes Savo

Vaalipäivän kunniaksi Sukka-Finlandiassa startattiin viidennelle kierrokselle heti aamutuimaan. Minä testasin Puikkomaisteri Tiina Kaarelan Trapetsi-mallin jo alkusyksystä ja testipari on sittemmin jo ehtinyt vaihtaa maisemaa; häpeäkseni en tosin muista lainkaan, minne sukat lopulta päätyivät.


Minä lähdin liikenteeseen jämälangoilla, sillä sain vision Savo-henkisistä sukista mallaillessani yhteen Kraft Hand-Dyedin BFL Sockeja väreissä Black Mamba (mustanharmaa), Phantom (vaaleanharmaa) ja Amber (kullankeltainen). Sukat neulotaan varpaista varteen osittain suljettuna neuleena ja osittain lyhennetyin kerroksin muodostuvista kiiloista. Vaihtelevan neulomisjärjestyksen vuoksi sukille muodostuu ns. jalkaisuus, eli toinen sukka on selvästi vasemman ja toinen oikean jalan sukka. Puikkotuoreena valmis tekele vaikuttaa melkoiselta vinkuralta, mutta yllättävän hyvin sukat kuitenkin jalkoihin asettuvat.


Kantapää neulotaan jälkikäteen ja sitä kavennellaan vähän sädekavennuksen tyyliin. Alkuperäisessä testiohjeessa ollut kantapää ei istunut minulle lainkaan, vaan kantapään kärkeen jäi aikamoinen "nänni"; kuvan sukkiin neuloinkin kantapään alkuperäisessä hengessä, mutta kavennukset etenkin loppuosaltaan kokonaan uudelleen suunnitellen. Ainakin jossain vaiheessa Puikkomaisteri kysyi lupaani laittaa lopulliseen ohjeeseen minun modaamani kantapään ohjeen; en ole sittemmin tarkastanut, menikö ohjeeseen juuri näiden sukkien kantapää vai vielä jokin muu kehitysversio.

Minulla itselläni on sen verran rintava jalka, ettei mikään kiilaton jälkijättöinen kantapää istu moitteetta, vaan sukka kiristää vääjäämättä tuosta kantapään leveimmästä viistomitasta. Onnistuin lisäksi neulomaan sukansuun päättelyn neuletuppilon sen verran napakasti, että sekin vähän kirraa, joten ihan täydellistä suoritusta en onnistunut tekemään. Vaan hauska ja innovatiivinen mallihan tämä Trapetsi on, ja mahdollisuudet väreillä leikittelyyn ovat loputtomat.

5 kommenttia:

 1. Nää on niin hienot! Ja hauskat. Nyt vähän harmittaa, ettei tullut ostettua ohjeita, vaikken kisata halunnutkaan. Ja sun värivalintojen jälkeen en kykenisi neulomaan näitä missään muissa kuin JYPin väreissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta syksyllä Puikkomaisterin uus sukkakirja Sukkasirkus, siinähän tää sukkaohje viimeistään ilmestyy kaikelle kansalle :D.

   Poista
  2. Ei kyllä nää on SaiPan värit!

   Poista
 2. Nämä on kyllä mainiot sukat. Vähän meinas pakokauhu iskeä kun ohjeen näin, mutta eihän ne olleetkaan niin kamalan vaikeat.

  VastaaPoista