maanantai 31. heinäkuuta 2017

Suomi-sukkatrilogian päätös

Mahtaneeko kovinkaan moni enää lukea blogeja tällä neulepodcastien ja instailun luvattuna aikakautena; minullakin blogisyötteenlukijasovellukseni Feedly lakkasi toimimasta puhelimessani, joten blogien lueskelu on jäänyt vähemmälle. Minulle kirjoittaminen on luontevampaa kuin kuvaaminen, joten en ole tullut koskaan luoneeksi Instagram-tiliä, Mikäli blogini kuihtuu, jäänee osa käsitöistäni muistiin merkitsemättä, sillä en jaksa viedä jokaista pikkuprojektia Ravelryynkaan.

Mutta Suomi-sukkatrilogian päätös ansaitsee kyllä oman postauksensa. Kävi nimittäin niin, että kun olin viime vuonna julkaissut ensin Echoes from Karelia -sukkaohjeen ja suunnitellut sen perään Sydämeni laulu -mallin juhlavuoden sukkakisaan, Tour-de-Sockin järjestäjä otti minuun yhteyttä kysyen, haluaisinko suunnitella sukkaohjeen vuoden 2017 kisaan. Olin jo alustavasti hahmotellut sukkatrilogian päätösosaa, joten oli helppo vastata pyyntöön myöntävästi - mikäpä sen hienompaa kuin päättää perinnekokoelma julkaisemalla sen viimeinen osa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna varsin suureksi kasvaneessa kansainvälisessä sukkien nopeusneulontakisassa.

Suunnittelin Kanteletar-mallin neljälle eri silmukkamäärälle, joten jokaisesta koosta piti neuloa mallipari. Kaikki sukat olen neulonut 1,75- ja 2,25-millisillä Hiya Hiyan teräspyöröpuikoilla.


Ensin syntyivät L-koon sukat 72 silmukalla Kraft Hand-Dyedin huikeista värjäyksistä, joista vihreä on uniikki Trial&Error, vaaleanharmaa Phantom ja harmaanmusta Black Mamba. Sukista tuli itselleni hieman liian isot, joten ne saivat rakastavan kodin sukat kuvanneen ystäväni jaloista.


Itselleni napakasti istuvat sukat sain 66 silmukalla, lankoina antiikkitammen värinen Lanitium ex Machinan Basic Sock värissä Artichoke, tummanharmaa Kraft Hand-Dyedin BFL Sock värissä Scorzonera ja valkoinen Regia.


Isoimman koon (78 s) neuloin keskiharmaasta Novita Venlasta, vaaleanharmaasta Phantom-Kraftista ja vihreästä vintage-Vivasta, yli neljännesvuosisadan vanhasta länsisaksalaisesta (!!!) sukkalangasta. Koko oli oikein passeli apelleni, joka arvosti erityisesti sukan anatomista kantapäärakennetta.


Pienimpään kokoon (60 s) testasin kirjavaa pääväriä, Lanitium ex Machinan Basic Sockia värissä Time Traveler. Musta on Kraftin Black Mambaa, valkoinen Regiaa ja kapeiden kirjoneuleraitojen vaaleanharmaa jotakin Handun kimallespesiaalia, jota sain joskus kanssaneulojalta jämän taannoiseen huiviprojektiini ja josta jäi sopiva jämänjämä näihin sukkiin. Omaan jalkaani en pienimpiä sukkia saanut mahtumaan, ja lahjoitinkin ne jo viime syksynä Hope ry:n villasukkakeräykseen.

Päätin neuloa oman kisaetappini aikana vielä yhdet Kantelettaret.


Palasin alkuun ja neuloin kuvan parin L-koossa suklaanruskeasta Lanitium ex Machinan Basic Sockista värissä Ursus Arctos, valkoisesta Fabelista ja vihreänkirjavasta Kirjo-Pirkasta. Aika herkut tuli, mutta päätynevät lahjalaatikkoon, sillä minullahan on jo nuo M-koon sukat itselläni.

Olen ihan naurettavan ylpeä tästä sukkamallista. Hioin sitä saadakseni kaiken täsmäämään; ei ole ihan pikku juttu sarjoittaa neljään eri kuudella silmukalla jaolliseen kokoon noin isoa kirjoneulekuviota kuin mitä varren lintukuvio on. Onnistuin siinä mielestäni varsin hyvin. Kantapää on ollut osalle kisaajista turhankin avara, mutta tämän mallin etu on se, että sukan edetessä voi yhdistellä eri kokoja, vaikkapa neuloa varren kirjoneuleet isoimman koon mukaan ja vähennellä silmukoita yksiväriseen osaan ja neuloa vaikkapa kaikkein pienimmän koon kantapää sinne väliin. Mikään mallissa ei myöskään estä neulomasta aivan toisenlaista kantapäätä, jos mallin oma kuppikantapää ei itselle sovi. Muunneltavuus onkin yksi Kantelettaren parhaita ominaisuuksia.

Vuosi on kulunut, kun aloin hahmotella Kanteletarta, enkä vieläkään muuttaisi mitään. Tästä minun voi olla vaikea pistää paremmaksi, mutta ei kai tarvitsekaan. Minä olen tähtihetkeni jo saanut!

23 kommenttia:

 1. Vihreät sukkasi ovat todella kauniit ja minun silmääni niissä on ihan täydellinen väritasapaino.

  VastaaPoista
 2. Kauniit sukat ja mukava kantapää, sanoo blogeja lukeva.

  VastaaPoista
 3. Minä luen edelleen boligasi säännöllisesti :-). Ja tosi kauniit ovat, voit olla mallista ansaitusti ylpeä!

  VastaaPoista
 4. Sori kirjoitushärö... "Blogiasi" tarkoitin...

  VastaaPoista
 5. nää on ihanat ja kauniit. ja kyllälukija löytyy täältäkin, podcastit tai-mitä-ne-nyt-onkaa jäävätväliin kun koneella ei äänet toimi ja instassa taidan vain katella titityyn kuvia, kun niihin pääseen sivulta helposti. eli toivon että jaksat blogata edelleen, ja suunnitellauusia malleja ja neuloa. Kiitokset kaikista kauniista malleista joita olet toisten iloksi tehnyt

  VastaaPoista
 6. Voit syystä olla ylpeä, tämä oli kyllä superkaunis TDS-malli ja ohje oli hyvä! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Täälläkin luetaan ahkerasta blogeja! Ja kyllä ovatkin upeat nämä sukat, aivan huikean kauniit! :)

  VastaaPoista
 8. Todella kauniit sukat ja hienot värivalinnat jokaisessa koossa! Ja minä luen blogeja, muihin kuten podcasteihin (yms mitä niitä onkaan) en ole viitsinyt syventyä.

  VastaaPoista
 9. Todellakin saat olla ylpeä, nämä ovat upeat sukat! Tuo vihreä erityisesti ihastuttaa. Ja kyllä blogeillekkin on vielä lukijakuntansa!

  VastaaPoista
 10. Hienot sukat ja todella on ylpeyden aihetta!

  VastaaPoista
 11. Upeat sukat! Lukijpita on ja tulee uusia, mä olen seurannut vasta muutaman kuukauden. Bloglovin on ihan toimiva blogiappi.

  VastaaPoista
 12. Upeat sukat ja erittäin hyvä ohje. Neuloin nämä Tour-de-Sockin etappina, odottelevat vielä kuvausta.

  VastaaPoista
 13. On tosi kaunis malli ja nimikin hieno.
  Mä en podcasteja katsele, en vaan jaksa kiinnostua usein lähes tunnin mittaisesta jutustelusta. Mä luen blogeja ja tykkään kuvia katsella ja vaikka palatakin niihin.

  VastaaPoista
 14. Upeat sukat!!!
  Minäkin fanitan blogeja, luettavissa silloin kun haluaa, eikä ääniä tarvita.

  VastaaPoista
 15. Aivan upeat sukat! Ja älä vain lopeta blogia! Tämä on yksi minun lemppariblogi :-).

  VastaaPoista
 16. Upeat sukat suunnittelit Tourille. Omani ovat vielä vaiheessa, kun lanka loppui kesken matkan.
  Minäkin bloggaan vielä ja luen blogeja säännöllisen epäsäännöllisesti. Podcasteihin en ole hurahtanut, blogit ovat mukavampia.

  VastaaPoista
 17. Minun mielestä blogeja on kyllä paljon kivempi lukea kuin esim. Ravelry postauksia, ja Instakin rajoittuu sitten niihin kuviin ja lyhyisiin kommentteihin.

  Ravelryn friends-blogs tab toimii mun blogi feedinä. Aika kätevä, vaikka sieltä tosin näkyy vain Ravelryn jäsenten ja ystäväksi lisättyjen blogit.

  VastaaPoista
 18. Kauniit sukat. Juhlava sukkatrilologia Suomi 100 -vuoden kunniaksi.

  VastaaPoista
 19. Tää on kyllä ihan huippumalli. Sun mallisukissa nuo värit ovat niin... nam! Itellä meni värivalinta mönkään, mutta onhan hyvä syy neuloa toiset. Ja kolmannet. Ja...

  VastaaPoista
 20. Hei! Löysin tämän mallin sattumalta ja ihastuin siihen heti. Vuosi 2017 on Suomen ja siksi sopiva kaikelle (kansan)perinteelliselle. Tour de Sock meni ohi, joten jäin pohtimaan, mistä ohjeen saisi ostaa. Se on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjetta ei valitettavasti pysty ostamaan mistään. Se tulee maksutta jakoon Ravelryyn 6 kk Tour-de-Sockin päättymisen jälkeen eli joskus maaliskuun 2018 loppupuolella.

   Poista
  2. Aa, selvä juttu. Onpa jotain, mitä odottaa neulerintamalla. Välissä riittää onneksi muita projekteja. Kiitos vastauksestasi!

   Poista