perjantai 22. syyskuuta 2017

Mahalasku Tourilla ja nousu kohti Sukka-Finlandiaa

Tämän vuoden Tour-de-Sock -sukanneulontakilpailu on päättynyt jälleen kerran suomalaismenestykseen. Sitä ei estänyt edes viimeisen etapin malli Vertigo 2 Point 0, jonka nähdessäni tiesin heti, etten sitä tulisi neulomaan - ja niin ajatteli vähintään 90 % muistakin osallistujista. Malli ei erityisesti puhutellut ulkonäöllään, ja 19 sivua melko sekavan oloista ohjetta ei houkutellut edes lukaisemaan sitä läpi. Lopulta 32 sitkeää neulojaa 1702 osallistujasta pääsi etapin maaliin saakka, ja heistäkin osa taisi joko päättää purkaa sukkansa hyväksymisen jälkeen tai ne eivät muutoin olleet mieleiset tai erityisen käyttökelpoiset. Minä olen vakuuttunut siitä, että olisin kyllä osannut nämäkin sukat tehdä, mutta turhan paljon neulontatunteja se olisi vaatinut. Varsinainen antikliimaksi sukkakisalle, jossa on pääsääntöisesti oikein mukavasti neulottavia ja järkeviä sukkamalleja.

Vaan eipä hätää, minä vetäisin ässän hihasta ja päätin julkaista viimeisen etapin loppupuolella täysin epävirallisen jäähdyttelysukkaohjeen kaikille Tourin mahalaskuun pettyneille tai muuten vaan loiventamaan sukkaputkesta ulos putkahtamisen aiheuttamaa krapulaa.


Ruusujuuri-sukat neulotaan varpaista varteen, niissä on ristiinvahvistettu kärki ja kantapään käännös sekä kirsikkana kakussa pieni määrä helmiä kukissa. Helmet voi halutessaan jättää pois tai korvata kirjoneuleena kolmannella kuviovärillä. Kun mallineulekin on helppoa ja toistuvaa, nämä sukat valmistuvat Tourin jälkihöyryissä kuin vahingossa. Ohje on englanninkielinen, ja sen saa halutessaan Ravelryn lisäksi suoraan minulta sähköpostitse pyytämällä. Suomenkielistä ohjetta en tähän(kään) malliin ainakaan toistaiseksi lupaa puhtaasti ajankäytöllisistä syistä.


Kantapäässä on strong heel -rakenne varpaista varteen päin toteutettuna, ja jalkapohjassa on pienimuotoisempi mallineule, joka toistuu kantakiilassa. Omissa mallisukissani käytin lankoina iKKen BFL Sockia uniikissa vihreässä sävyssä, luonnonvalkoista Fabelia ja tiilenpunaista Kraft Hand-Dyedin BFL Sockia. Helmet ovat halpoja, meripihkan värisiä tsekkiläisiä siemenhelmiä koossa 6/0. Vähän kyllä kutkuttelisi neuloa nämä vielä harmaasävyisinä, vaikka tein jo kahdet lähes identtiset mallisukat ensimmäisten sukkien kantakiilan oltua hiukan liian leveä ja korkea.

Sitten onkin aika laskeutua (tai nousta?) odottamaan suomalaisen sukkaskenen vastausta Tour-de-Sockille: Sukka-Finlandia tulee, oletko valmis!


Nyt jos koskaan kannattaa osallistua sukkien yhteisneulontaan, vaikkei kisata haluaisikaan, sillä sekä kisafoorumi että ohjeet ovat suomenkielisiä ja osallistumismaksu menee (pakollisten verojen jälkeen) hyväntekeväisyyteen. Osallistumismaksulla saa peräti kahdeksan (8!) ohjetta: jo nyt alkaneen mysteerisukan sekä lämmittelymallin ja kuusi kisaetappia. Ensimmäinen varsinainen kisaetappi alkaa itsenäisyyspäivänä ja viimeinen etappi (ja sen myötä koko kisa) päättyy Kalevalan päivänä, ja vielä sen jälkeenkin tapahtuu, sillä kisan lopputulokset julkistetaan naistenpäivänä. Luvassa on kivoja ja mukavasti neulottavia ohjeita: kokeneille neulojille juuri nopeuskisaan sopivia, kokemattomammille uuden oppimista ja itsensä haastamista. Jos nopeusneulonta ei houkuta, kisassa on myös jokaisella etapilla luovuuskategoria, jossa säännöt ovat nopeuskategoriaa väljemmät. Ja mikään pakkohan ei ole neuloa ensimmäistäkään sukkaparia, mukaan voi hypätä vain hyvän tunnelman vuoksi!

Minä olen yksi Sukka-Finlandian suunnittelijoista ja testineulojista, ja juuri nyt kyynärpäitäni myöten sotkeentunut aiheen äärelle. Oma mallini on ohjeen kirjoittamista ja testineulomista vaille valmis, pari muuta mallia olen ehtinyt testineuloa kokonaan ja kaksi on puikoilla. Sukkien täyteinen syksy tiedossa siis, ja sehän minulle sopii kuin hyvin neulottu sukka jalkaan.

8 kommenttia:

 1. Ihanat sukat. Täällä odotan Sukka-Finlandian alkua. Mukavaa ko on kerranki suomeksi tällainen juttu, niin voi osallistua. Useana vuotena oon ihastellut tourin sukkia ja harmitellut ko kielitaito ei riitä osallistumiseen

  VastaaPoista
 2. Taas niin kaunis malli, taattua laatuasi. En osallistunut TDS:iin mutta kuvia katsottuani totean viimeisen mallin olleen suorastaan järkyttävä. Kyllä tämä hihastavedetty varmasti lepyttää monen neulojan mielen tuosta viimeisen mallin harmistuksesta.

  VastaaPoista
 3. kivan näköiset. Osallistuin myös TDS:iin ja tein myös viimeisen etapin sukat, mutta jälki oli niin huono että purkuun meni! Teen purkulangoista nyt Sukka-Finlandian mysteerisukkaa, katsotaan mitä tulee.. :)

  VastaaPoista
 4. Saako kisan aikana ihastella useampiakin Kristiina Louhen kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiina Louhi taitaa olla Sukka-Finlandian virallinen "kuvittaja", joten hänen kuviaan näkyy varmasti kaikkialla siellä, missä Sukka-Finlandiakin :).

   Poista
 5. Moikka. Saiskos ehdottaa kainosti, että laittaisit tämän sukkaparin ohjeen seuraavaan kirjaasi. Haluaisin tehdä nämä, mutta vaikka englannin kieli muuten sujuu, niin neulontaohje on sen verran spesifistä kieltä, että mieluummin lukisin sitä suomeksi. Minua kiehtoo varsinkin toi kantapää. Tykkään tehdä sukkia varpaista ja olen aika tyytymätön sen tavallisen näköiseen tiimalaisikantapäähän.
  Se varmaan tässäkin on alun perin, mutta väreillä, tekstuurilla ja tuolla langan juoksutuksella, joka näyttää kavennukselle tuolla "kantalapun" kohdalla olet hauskasti saanut kantapäähän eloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantapää ei ole tiimalasi, vaikka siinä lyhennettyjä kerroksia kantapään alla onkin. Valitettavasti en aio tehdä toista kirjaa, ja huonosti motivoidun kirjoittamaan (tai kääntämään vanhoja ohjeita) suomeksi, se kun on työläämpää kuin englanniksi kirjoittaminen ja yleisökin jää pienemmäksi.

   Poista