keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Mies tuli vuonolta...

... näyttäen huonolta norjalaispaitoineen...

Savolaisten ja savolaismielisten oma neuleklubi on lähtenyt käyntiin odotetun jouhevasti. Heti helmikuun alettua, vain pari viikkoa oman tammikuun ohjeeni julkaisemisen jälkeen, tuli jakoon rakkaan ystäväni suunnittelemat Suomaa-sukat. Varpaista aloitettava malli on suunniteltu niin, että worsted-paksuisesta langasta saa miesten sukat ja sport-paksuisesta naisten. Minulla ei noita paksumpia sukkalankoja ollut tarpeeksi edes yhteen sukkapariin, joten otin oikeuden omiin käsiini ja muunsin mallin sopimaan fingering-langalle. Samalla käänsin neulomissuunnan varresta varpaisiin ja lisäsin kirjoneuletta myös terään. Jostain syystä malli aiheutti voimakkaan assosiaation norjalaisneuleisiin, joten valitsin langoiksi unikonpunaista ja luonnonvalkoista Novita Venlaa.


Aloitin sukat 70 silmukalla, sillä kirjoneulekuvio on 10 silmukalla jaollinen. Sukansuuhun neuloin 1 o takareunasta, 1 n -joustinneuletta ja muutaman kerroksen sileää valkoisella. Kirjoneuleen jälkeen kavensin silmukat 66:een, minkä jälkeen neuloskelin vielä parikymmentä kerrosta sileää punaisella ennen kantapäätä.



Kantapää on se sama kuin aina eli ranskalainen vahvistetulla kantalapulla. Kiilakavennuksia tein vain sen verran, että pääsin takaisin 70 silmukkaan kirjoneuletta varten. Olisin halunnun tehdä kärkeen sädekavennuksen, mutta sukista olisi tullut suhteettoman pitkät leveyteensä nähden, joten jouduin tyytymään nauhakavennukseen. Minulle sukat ovat sittenkin hieman liian isot, joten neulelipastoni lahja-/lahjoituslaatikko sai taas kerran täydennystä.

Olen aikaisemmin maininnut olevani varsin tyytyväinen Novita Venlan hinta-laatusuhteeseen. Nyt tuo tyytyväisyys on saanut kolhuja, sillä alun hyvän tuurin jälkeen lähes joka kerässä on ollut toivomisen varaa. Siedän kyllä tämän hintaluokan langassa mustille langoille turhankin tyypilliset pörhöpallerot, jotka on nypittävissä pois. Yhtälailla pieni yleinen karvaisuus, satunnaiset roskat ja enemmänkin kuin satunnaiset tekokuitusäikeet ovat hyväksyttävissä, sillä harvoinhan halvalla aivan priimaa saa. Mutta siinä vaiheessa, kun mukaan alkavat tulla syrtyllä olevat yksittäiset säikeet tai solmut, alkaa harmittaa todella. Minähän en solmuja neulomuksiini jätä, en myöskään kummallisia törröttäviä säiesyrttyjä, joten tällaiset valmistusvirheet tarkoittavat langan katkaisemista ja lisälanganpäitä pääteltäväksi (tai Russian joinia, joka turhauttaa, kun kyse ei ole värin tai kerän vaihdosta). Neulojatoverilla näkemäni harmaa kerä oli kyllä kaiken huippu: sisältä aloitetun kerän alussa (tai lopussa, miten sen nyt ottaa, kerän sisällä piilossa kuitenkin) oli ollut ensimmäisten metrien aikana viisi (5) solmua, ja kerän päältäkin katsoen niitä yksittäissäikeiden syrttyjä oli näkyvillä. Reklamaatioon Novita oli vastannut vain pahoittelevansa asiaa, mitään korvaukseen viittaavaakaan ei ollut tarjottu.

En varmaankaan jätä Venlaa kokonaan ostamatta, sillä lopputulos on kyllä mukavan pehmeä ja ainakin Talvipuutarha-sukkieni perusteella sukat pysyvät varsin siisteinä kovassakin käytössä. Täysin varauksetta en kuitenkaan lankaa suosittele, jos kaipaa sukkalangaltaan virheetöntä laatua. Vaakakupissa painavat toki laadun lisäksi hinta ja saatavuus, näistä kaksi jälkimmäistä puoltavat Venlaa. Vaan ei se tietysti poista sitä ikävää tosiasiaa, ettei Novitan palvelu vastaa lähellekään sitä, mihin on yksityisyrittäjien kanssa tottunut...

4 kommenttia:

  1. Komiat sukat! Mie just ostin kerän Venlaa kun sie sitä kehuit, toivottavasti ei sattunut maanantaikappale...

    P.s. Kiitos korvamadosta :D

    VastaaPoista
  2. Mitä ihmettä, outoa, että vain pahoiteltiin. Mie oon joskus värivirheistä kuvien kera laittanut meiliä ja sain saman tien uudet kerät tilalle. Kyllä viisi solmua on jo tosi paljon, minusta Novitalla on joku suositus, että pari saa olla mutta sen jälkeen on jo viallista... Erikoista ja harmillista! Mutta tosi kauniit sukat. (:

    VastaaPoista
  3. Hienot on myös fingeringille muokattuna :)

    VastaaPoista
  4. Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi, voi kun siulla on toinen toistaan kauniimpia sukkia neulottuna! Lankasyyhy jo katsellessa iskee, pitää äkkiä tehdä keskeneräisiä töitä loppuun, että voisi jotkut kivat sukat itsekin taas neuloa :)

    VastaaPoista