tiistai 10. huhtikuuta 2012

Tutkielmia siirtyvistä silmukoista


Sytomyssyilyni johtaa tasaisin väliajoin vääjäämättä siihen, että mielenkiintoisten (ilmais-)ohjeiden vähetessä ryhdyn kokeilemaan ihan omiani. Otsikon mukaisesti tämän raportin teemana on "vaeltavat silmukat" (engl. travelling stitches), johon minua houkutteli lahjoituksena saatu satsi Rowanin handknit dk cottonia.



Ensimmäisen pipoversion kierretyt silmukat vaeltelivat vähän turhankin venähtäneiksi palmikoiksi. Omassa päässäni tämä 84 silmukalla aloitettu ja joustinneuleen jälkeen 14 silmukan verran levennetty päähine on aika tiukka pipo, reilusti pienemmässä päässä se saattaisi jopa vähän myssyttää. Ilme on mielestäni sen verran unisex, että mennee sujuvasti myös miesten sytomyssystä. Lankaa kului reilusti toista kerää; tarkempi punnitus jäi tosin tekemättä. Puikkokoko oli 4 mm.



Ensimmäisen version perusteella lähdin kehittelemään ideaa eteenpäin pienin muutoksin. Silmukkamäärät ovat samat, samoin puikko, mutta korkeutta taisi tulla vähän vähemmän, joten kokokin on aavistuksen niukempi ja langankulutus vain vähän toista kerää. Tästä pipoversiosta pidin itse sen verran paljon, että tarkoitus on kokeilla sen muuttamista myssymalliseksi lankaa ja puikkoja vaihtamalla.



Kolmannesta vaeltavien ja kierrettyjen silmukoiden tutkielmasta tuli mitoitukseltaan kaikkein pienin, vaikka edelleen silmukkamäärät ja puikko olivat samat. Ei hassumpi tämäkään, etenkin päälakikavennuksista tuli minusta aika hauska kuvio:



Nähtäväksi jää, innostunko kirjoittamaan ohjetta johonkin näistä pipoista, tai kenties johonkin näiden jälkeen syntyvään versioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti