Sivut

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Älä koskaan ikinä

Tammikuussa päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja suunnitella viimeinkin miehille sopivan sukkamallin keskipaksulle sukkalangalle. Aikani palmikkokuvioita ruutupaperille sutattuani ryhdyin tositoimiin, ja kun suunniteltu palmikkokuvio alkoi näyttää puikoilla aika kivalle, päätin tarjota keskeneräistä suunnittelutyötä kahelineulojien haastekisaan mysteeriohjeeksi. Tämä toimi takuuna sille, että saisin varmasti mallin neulottua itsekin loppuun saakka kohtuullisessa ajassa.

Langaksi valikoitui Opalin 6-säikeinen, sitä kun olin saanut Lankakauppa Kujeelta viime keväänä yllin kyllin "toimeksiantosuunnittelun" inspiraatioksi. Tuolloinhan suunnittelin lopulta Opalin 4-säikeiselle Kujeillen-kämmekkäät, ja keskipaksu lanka jäi odottamaan aikaa parempaa. Aika pitkään siinä sitten lopulta meni, että sain aikaan unisex-sukkamallin sport-vahvuiselle langalle - vaan parempi myöhään kuin ei silloinkaan.


Älä koskaan ikinä -nimensä malli sai monestakin syystä. Ensinnäkin jo pitkään pyörineeseen aakkoshaasteeseen kaivattiin jollakin skandivokaalilla alkavaa ohjetta. Toisekseen malli on sitä samaa perushuttua, mitä monet muutkin suunnittelemani miesten sukat: palmikkokuvio kulkee sukan ulkosyrjässä jakautuen kahtia kantapään kohdalla. Egotrippihän laulaa "Hei älä koskaan ikinä muutu, pysy aina tuollaisena kuin nyt oot" - nämä sukat noudattavat totisesti tuota pyyntöä. Muista ohjeistani malli poikkeaa lähinnä kiilakavennusten paikan suhteen: näissä sukissa kiilakavennukset tehdään jalkapohjassa ns. riverbed gusset -tyyliin. Viimeisimpänä, eikä kenties ihan vähäisimpänä syynä nimelle on oma neuleprosessini, joka oli takkuinen monessakin mielessä. Nimeä voikin pitää jonkinlaisena varoituksena: älä koskaan ikinä neulo tätä mallia.

Malli sisältää ohjeet 66 ja 72 silmukalle, joten naisten sukat saa helpohkosti neulomalla fingering-paksuisesta langasta ohuemmilla puikoilla. Koska suurin osa on sileää neuletta, silmukkamäärää on varsin helppo skaalata kuuden (tai jopa kolmen) silmukan välein ylös- tai alaspäin. Muutama haasteneuloja tekikin miesten koon sukat paksusta sukkalangasta 54 silmukalla ilman sen kummempia ongelmia.

Minä neuloin mallisukat kokoon 46 eli omalle miehelleni. Olen usein saanut mieheni sukkamalliksi, mutta tällä kertaa päätin säästää hänet pakkasessa poseerauksen vaivalta ja askartelin todella, todella vanhasta solumuovisesta kirjoitusalustasta isot sukanpingottimet. Materiaali olisi voinut olla jämäkämpääkin, mutta toisaalta tällainen taipuisa materiaali taipui vähän kaarevampaan muotoon, mikä on visuulisesti mukavamman näköinen kuin litteä taso. Kylläpä olikin tyydyttävä projekti saada askartelukaapissa ainakin kymmenen vuotta jemmassa maannut kirjoitusalusta prosessoitua tarpeelliseksi kuvausavuksi!

Niin, se maksuton sukkaohje löytyy täältä.

13 kommenttia:

  1. Onpa sitten tosi kaunis malli. Noviisineulojalle kaikki perushututkin on tosi hienoja ja taidokkaita.

    Tällä kertaa en aio ottaa onkeen neulomattomuusvinkistäsi, vaan tämä taitaa mennä puikoille ihan seuraavana.

    VastaaPoista
  2. onpa siinä komiat sukat :;) Kiitos mallista !!

    VastaaPoista
  3. Äääää! Taas ihanat sukat. Koskahan mie jaksaisin neuloa about kaikki siun mallit. Ravelryssakin on odottamassa liian monta. :D

    VastaaPoista
  4. Tuo palmikkokuvio on kyllä hyvännäköinen kaikessa yksinkertaisuudessaan, jonoon taas.. (Eihän siellä tekemättömien töiden jonossa vielä paljon malleja olekaan)

    VastaaPoista
  5. Kauniit sukat, vaikka yrititkin vähäsen vähätellä. ;)

    VastaaPoista
  6. Komiat on sukat ja hieno väri :)

    VastaaPoista
  7. Sinä se osaat hienoja sukkia luoda!

    VastaaPoista
  8. Oiii, hienot! Kaunis tuo kuvio.

    VastaaPoista
  9. Komeat ja tyylikkäät sukat miehelle ja voisinpa itsekin pitää. Samaa olen pohtinut, että milloin se koittaa, että nämä kaikki ihanuudet, joita haikailen, saisin neulottua?! :) No, kohta alkaa olla aikaa. Jatka samalla linjalla, kauniita sukkamalleja luot!

    VastaaPoista